English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg
Križevci, 13. lipnja 2013.
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga agrometeorološkog društva (HAgMD)

Razdoblje održavanja Dana otvorenih vrata između 12. i 15. lipnja 2013., što ga je najavio Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, savršeno se uklapalo u prvu obljetnicu postojanja HAgMD-a.

Stoga smo se uključili u akciju 13. lipnja 2013. s programom koji smo održali na glavnoj agrometeorološkoj postaji u Križevcima što nam je omogućio Državni hidrometeorološki zavod. Nismo slučajno odabrali Križevce. Križevci su kolijevka moderne hrvatske agrometeorologije, a povezana je s osnivanjem Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta 1860. godine i objavljivanjem prvog hrvatskog meteorološkog i agrometeorološkog udžbenika 1878. godine prof. Ivana Potočnjaka “Nauka o podneblju i zračnih pojavih“.

Dan otvorenih vrata obilježili smo prvo svečano dodjelom članskih iskaznica članovima za našu prvu obljetnicu postojanja, a zatim radno. Posebni doček i gostoprimstvo su nam pripremili domaćini i naši članovi gosp. Zdravko Koščević, iz poznate agrometeorološke obitelji, i gosp. Dubravko Jurić, sadašnji voditelj glavne agrometeorološke postaje. Vrata smo širom otvorili učenicima i voditeljici eko-škole prof. Koviljki Vitanović, pedagoginji prof. Tatjani Strabić i  ravnateljici prof. Sanji Petranović Osnovne škole Vladimir Nazor u Križevcima koja je dobitnik zlatnog statusa eko-škole. Ukazali smo im na važnost agrometeorologije kao znanosti i ulogu koju ona ima u modernoj poljoprivredi, zaštiti šuma od požara, ali i fenologiji manje poznatoj grani znanosti koja se bavi praćenjem i proučavanjem razvojnih faza biljaka i životinja. Učenici su nas oduševili sa svojim znanjem iz meteorologije i agrometeorologije, te su tako opravdali agrometeorolološke korijene, koje nosi njihov grad. Na pitanja su Ivani Tomašević, dipl. ing. odgovarali sigurno i kratko.

Poveli smo ih u Međunarodni fenološki vrt koji je osnovan 1959. i jedini je takav vrt u Hrvatskoj. Prof. dr. sc. Željko Španjoj objasnio je pojedine šumske vrste koje se motre u vrtu, a dr. sc. Višnja Vučetić i Marko Vučetić, dipl. ing. su pokušali zainteresirati mlade za fenološka opažanja, koja mogu i sami obavljati u svojem školskom vrtu.  Učenici mogu primjerice bilježiti datume nastupa listanja, cvjetanja, zrenja plodova, berbe, žućenje i opadanje lišća, nisu im potrebni nikakvi instrumenti, a dobivaju vrijedne podatke kojima se prate vremenske i klimatske promjene. Ravnateljica prof. Sanja Strabić se prisjetila svog djetinjstva kada se dolazila igrati u fenološki vrt i do današnjeg dana nije znala koliko je to važno mjesto. Gosp. Dubravko Jurić proveo je mlade od jednog do drugog meteorološkog instrumenta, te objasnio što sve mora opažati, a što mjeriti. Tada smo došli do jednog instrumenta koji je važan za agrometeorologiju, Garnierov evaporimetar jer mjeri količinu procijeđene vode kroz površinski sloj tla, ali nažalost nije u funkciji. Njegov rad objasnio je mr. sc. Dražen Kaučić.

Učenike i nastavnike okrijepili smo nakon dvosatnih predavanja i obilaska fenološkim vrtom i agrometeorološkom postajom, a pokazali smo im i stare meteorološke zapise pa je tako npr. 13. lipnja 1905. maksimalna temperatura bila samo 22°C, a na isti dan 1932. puno toplije 29°C. Svakako da smo vrijeme za svoj Dan otvorenih vrata „podesili“ onako kako nama najviše odgovara, sunčano, toplo s 26.3°C i slabim vjetrom kako bismo ga mogli održati u prirodi.

No, pozdravivši se s dragim Križevčanima već smo hitali dalje prema Osnovnoj školi Kalnik u pratnji prof. Marine Vrbančić voditeljice Eko-škole. Kako učenici iz Kalnika nisu mogli doputovati do nas, pa smo se mi uputili k njima i održali Dan otvorenih vrata u njihovom Biblijskom vrtu mira. S osmjehom na licu dočekala nas je njihova ravnateljica prof. Danica Crnčić koja punih 47 godina radi u toj školi. U prekrasnoj sjenici vrta održali smo predavanje učenicima osmog razreda, koji su bili jako raspoloženi, jer su već brojili posljednje sate kada će zauvijek napustiti svoje osnovnoškolske klupe. Nakon toga ugostila nas je ravnateljica i ukazala s kojim se sve vremenskim nedaćama susreću učenici i nastavnici. Čak su i sami obavljali meteorološka mjerenja dok im netko nije razbio instrumente. Često puta su zaboravljeni od ostatka svijeta pa su im tako ukinuli i neke povlastice koje su imali zbog svog specifičnog brdsko-planinskog položaja. Lako je doći do njih kada ne pada snijeg i ne vije vjetar. Zato ih u zimskim uvjetima nitko ni ne posjećuje. Svi mi dolazimo na Kalnik po lijepom vremenu.

Ipak u dobrom raspoloženju smo se rastali i krenuli u Planinarski dom Kalnik gdje su nas čekali kalnički specijaliteti. A kakav bi to bio prvi rođendan HAgMD-a bez torte? Za to se pobrinuo naš član mr. sc. Dražen Kaučić koji je iznenadio predsjednicu dr. sc. Višnju Vučetić svojim slastičarskim umijećem –  sacher tortom. No, to ipak nije bio kraj iznenađenjima našeg dugog Dana. Bečki ugođaj širio se središtem Kalnika u okviru manifestacije Križevačko veliko spravišče. U taktu valcera plesale su dame u dugim haljinama sa svojim kavalirima, a mi smo polako napustili kalnički kraj i krenuli prema Zagrebu.

dr. sc. Višnja Vučetić
predsjednica HAgMD-a

 

Sudionici Dana otvorenih vrata Hrvatskog agrometeorološkog društva
u Križevcima 13. lipnja 2013.

 galerija slika (Križevci)...

 

 Članovi Hrvatskog agrometeorološkog društva i domaćini OŠ Kalnik 13. lipnja 2013.

  galerija slika (Kalnik)...

 

 

HAgMD @ 2014.