English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Krapina, 19. lipnja 2019.

Projekt DriDanube: Posjet izvjestitelju iz Krapinsko-zagorske županije

Ivana Marinović i Lidija Srnec posjetile su Željka Grileca , DHMZ-ovog motritelja na glavnoj meteorološkoj postaji Krapina 19. lipnja 2019., kako bi mu uručile nagradu i zahvalu za redovito izvještavanje u sklopu Nacionalne mreže izvjestitelja u projektu DriDanube. Grilec je svaki tjedan ispunjavao dva online upitnika, jedan za ratarstvo i jedan za voćarstvo, i tako postao jedan od pet izvjestitelja s najvećim brojem ispunjenih upitnika.

Opširnije...

Zagreb, 6.2.2018.

Zanimljivosti o platanama

U Zagrebu, na javnim zelenim površinama, raste 8947 stabala platana (Platanus x hispanica Münchh). To je križanac između sjevernoameričke i azijske platane. Najdeblja platana u Zagrebu je na križanju Selske i Prilaza baruna Filipovića. Promjer joj je 2 m.

Opširnije...

Čarolija nizozemskih tulipana u Keukenhofu

Prilika za posjet svjetskoj atrakciji Keukenhofu, najljepšem proljetnom parku se ne propušta – pa makar i uz oblačno vrijeme praćeno kišom i uz maksimalnu temperaturu zraka od svega 8°C na početku svibnja.

Keukenhof je park-izložba nizozemskog cvjećarstva koji se prostire na 200 hektara površine. Od posljednjeg tjedna ožujka do polovice svibnja (20. ožujak do 17. svibnja 2015.) glavni fokus ovog parka su više od 7 milijuna proljetnih lukovica, koje baš u ovom razdoblju svake godine zasjaju u svojoj najljepšoj fenofazi – cvjetanju.

Opširnije...

I ovo se može vidjeti kod nas!

Tijekom puta kroz Liku (na relaciji Zagreb–Split), 26. rujna 2014. grupa meteorologa naišla je na rijetku vrstu oblaka. Slike su zaista lijepe pa ih želimo podijeliti i sa članovima Hrvatskog agrometeorološkog društva.

Opširnije...

Lipanj 2014.
Ljeto je počelo burno, a dalje...?

Kada je vrijeme na naslovnicama, to obično nije po dobrome. I ovog se proljeća i ljeta bilježe mnoge vremenske zanimljivosti i rekordi. Mnogo je povike bilo na ovogodišnji lipanj, kada pravog ljetnog ugođaja gotovo da i nije bilo, čak i na Jadranu. Ipak, klimatološka analiza ukazuje da je ukupna mjesečna količina oborine u većini hrvatskih predjela bila oko prosječne! S izuzetkom Dalmacije, gdje je palo tri do četiri puta više kiše od 30-godišnjeg srednjaka, što ovogodišnji lipanj svrstava u kategoriju ekstremno kišnog!

Opširnije...

HAgMD @ 2014.