English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

AGROMETEOROLOŠKI MOZAIK ZA MLADE: Mala škola „Požar nije šala“

U okviru Male škole održano je 49 predavanja u 16 dječjih vrtića i 20 osnovnih škola u 18 mjesta i gradova u 2018. godini. Male škole su održane u Dubrovniku, Trstenom, Metkoviću, Opuzenu, Hvaru, Jelsi, Starom Gradu, Kninu, Zadru, Krku, Jastrebarskom, Zagrebu, Gračanima, Rudešu, Virju kraj Đurđevca, Prgomelju kraj Bjelovara i Požegi. Obuhvatili smo oko 2500 djece i učenika.

Opširnije...

AGROMETEOROLOGIJA U SLUŽBI KORISNIKA - „Poljoprivreda i zaštita raslinja od požara pod utjecajem ekstremnih meteoroloških događaja“

Poljoprivreda i šumarstvo su primarne djelatnosti i strateški važne svakoj državi, a najugroženije su od klimatskih promjena. Stoga je važno objektivno informirati javnost i prikazati kako opažene klimatske promjene u Hrvatskoj utječu na poljoprivrednu proizvodnju i na potencijalnu opasnost od požara raslinja. I sami smo svjedoci koliko su prosinac 2017 i siječanj 2018. bili neuobičajeno topli, a veljača 2018. pak hladna što će sigurno utjecati na poljoprivrednu proizvodnju. Posljednjih godina sve su češće i suhe zime. Zbog manjka količine oborine zimi tlo nije dovoljno natopljeno u proljeće, a tada upravo započinju poljodjelski radovi. Paljenje korova povećava učestalost požara raslinja posebice u unutrašnjosti Hrvatske. Tako je primjerice bilo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u ožujku 2012., ali situacija se je ponovila i u ožujku prošle godine.

Opširnije...

HAgMD @ 2014.