English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Karlovac, 13. ožujka 2018.

Predavanje u Karlovcu: Agrometeorološke informacije

Na poziv Udruge proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije EKOP, u Karlovcu je u prostorima gradske četvrti Turanj 13. ožujka 2018. u 18 h održano predavanje na temu Agrometeorološke informacije. Predavanju, koje je održala Petra Sviličić mag.phys.-geophys. iz HAgMD-a, prisustvovalo je oko dvadesetak članova udruge.

Cilj predavanja bio je predstaviti trenutno raspoložive agrometeorološke informacije koje se mogu naći na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, te općenito koje se informacije mogu iskoristiti u svakodnevnoj poljoprivrednoj praksi. Nadalje, predstavljena je kratka analiza klimatoloških veličina za Karlovac te kako se, obzirom na naputke iz Strategije prilagodbe klimatskim promjenama, mogu zaštititi od negativnog utjecaja koje klimatske promjene sa sobom donose.

Poljoprivrednici su bili iznenađeni informacijama koje su im na raspolaganju. Posebice prognozama temperaturnih suma za koje nisu niti znali da postoje, a od velike su im koristi u njihovom radu. Svakodnevno prate prognoze i po nekoliko puta na dan te se oslanjaju na različite izvore. Nadaju se kako će proširenjem državne meteorološke motriteljske mreže u budućnosti lakše doći do satnih podataka koji su im važni za planiranje radova i zaštitu od nepogoda.

S obzirom na porast temperature i opasnost od toplinskih valova tijekom ljeta, većom učestalošću dana s jakim i olujnim vjetrom u proljeće te umjerenom ugroženosti od smrzavanja tla u hladnijem djelu godine, osvijestili su nužnost pravovremene zaštite svojih nasada primjenom pravilnih agrotehničkih mjera te prilagodbom datuma sjetve i sadnje stvarnim uvjetima na terenu.

 

Petra Sviličić, mag. phys.-geophysics

 


 

Agrometeorološko predavanje u Karlovcu 13. ožujka 2018.

 

 

HAgMD @ 2014.