English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Čarolija nizozemskih tulipana u Keukenhofu

Prilika za posjet svjetskoj atrakciji Keukenhofu, najljepšem proljetnom parku se ne propušta – pa makar i uz oblačno vrijeme praćeno kišom i uz maksimalnu temperaturu zraka od svega 8°C na početku svibnja.

Keukenhof je park-izložba nizozemskog cvjećarstva koji se prostire na 200 hektara površine. Od posljednjeg tjedna ožujka do polovice svibnja (20. ožujak do 17. svibnja 2015.) glavni fokus ovog parka su više od 7 milijuna proljetnih lukovica, koje baš u ovom razdoblju svake godine zasjaju u svojoj najljepšoj fenofazi – cvjetanju.

Ime Keukenhof znači „kuhinjski vrt“, a datira još iz 15. stoljeća kada je grofica Jacqueline od Bavarije (1401–1436) na ovom području, 35 kilometara jugozapadno od Amsterdama, sakupljala voće i povrće za kuhinju obližnjeg dvorca. Godine 1949. grupa od 20 vrtlara i izvoznika cvijeća došla je na ideju da koriste ovo imanje za trajnu izložbu proljetnih cvjetnih lukovica što je rezultiralo time da Keukenhof postane proljetni vrt. Park je otvoren 1950. i već je prve godine stekao veliku popularnost i uspjeh uz čak 236 000 posjetitelja.

Kako bi svako proljeće park zasjao u punom sjaju brine se glavni vrtni dizajner koji svako proljeće proučava procvjetale lukovice i sastavlja plan još boljeg i većeg uređenja za sljedeću godinu. Pri tome mora u obzir uzeti široki izbor kombinacija boja, ali i duljinu trajanja pojedinih cvjetova. Nakon zatvaranja parka stare lukovice se vade iz zemlje i uništavaju, a do tog trenutka glavni dizajner već ima završene planove sadnje za sljedeću godinu. Potom se ručno sade nove lukovice, za što je potrebno oko 3 mjeseca rada tima od 30 vrtlara. Priprema za sljedeću sezonu je tako završena već polovicom rujna.

Godine 2015. se održava 66. izdanje Keukenhofa, na temu života i djela slikara Vinceta Van Gogha (1853-1890) povodom 125. obljetnice njegova rođenja. Tom prilikom izrađen je Van Goghov cvjetni mozaik veličine 250 metara kvadratnih sačinjen od tisuća tulipana i preslica, a u posebnom paviljonu prikazana je izložba kombinacije njegovih slika i tisuća cvjetnih aranžmana. Novitet ove godine je takozvani „Vrt autoportretista“ koji je inspiriran Van Goghovim portretima.

U Keukenhofu se odvija i najveća izložba ljiljana na svijetu, a u paviljonima su izložene i orhideje, gerberi, flamingo cvjetovi itd. Osim toga, u Keukenhofu se posjetitelji mogu upoznati s povijesti tulipana koji su iz Turske doneseni u Nizozemsku te načinu njihova uzgoja, dobivanja raznih vrsta, davanja imena prema poznatim ličnostima, te priči o crnom tulipanu. Za one koji žele dio Keukenhofa imati u svom vrtu tu su vrtlari-savjetnici koji pomažu zainteresiranima kako da u samo jednom kvadratnom metru svoga dvorišta postignu najljepše i najdulje rezultati pri sadnji cvjetnih lukovica. Pri tome ih upozoravaju na pojavu mraza, kao najveće opasnosti za lukovice, i kako ih od njega sačuvati.

 Ivana Tomašević, dipl. ing.

 

Keukenhof, Nizozemska, 3. svibnja 2015.

HAgMD @ 2014.