English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 15. siječnja 2018.

Europsko stablo godine

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao hrvatski koordinator u natjecanju Europskog stabla godine, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i partnerima održala je konferenciju za novinare u Dubrovniku 15. siječnja 2018.

Konferenciji su prisustvovali župan Nikola Dobroslavić, prof., ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec, mag.oec. kao i predstavnici partnera natjecanja Hrvatsko stablo godine – prodekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Božić, voditelj Uprave šuma Podružnica Split Ivan Melvan te član Hrvatskog agrometeorološkog društva Ivo Đuračić, mag. ing. silv. Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine započelo je 2011. i sastavljeno od pobjednika državnih natjecanja. Organizatori natjecanja su: Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark pod nadležnosti povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo gosp. Karmenu Vella.

Cilj su promocije biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava te stabala i njihovih priča kao prirodne spomenike koji su ukorijenjeni u život i rad ljudi diljem Europske unije. Hrvatska se priključila 24. listopada 2017. No, zbog nedostatka vremena za provođenjem Hrvatskog stabla godine, izravni hrvatski kandidat za Europsko stablo godine za 2018. je platana (Platanus orientalis L.) u Trstenom koja je zaštićena u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Stara je preko 500 godina, znanstvena i kulturna je poveznica između prošlosti i sadašnjosti te čini prepoznatljiv simbol Trstena, ali i hrvatskog prirodnog nasljeđa.

Europsko stablo godine trajat će od 1. veljače do 21. ožujka 2018., a glasanje na internetu bit će između 1. i 28. veljače 2018. Pozivamo sve članove Hrvatskog agrometeorološkog društva kao i hrvatske građane da se uključe u natjecanje. Više o samom natjecanju kao i mogućnostima glasanja je vidljivo na mrežnoj stranici www.treeoftheyear.org. Završetak natjecanja obilježit će se svečanim proglašenjem pobjednika u Bruxellesu 21. ožujka 2018.

 

Marijana Miljas Đuračić, mag. ing. silv.

 


 Sudionici konferencije za novinare za Europsko stablo godine u Dubrovniku

 15. siječnja 2018.

galerija slika...

 

HAgMD @ 2014.