baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

AGROMETEOROLOŠKI MOZAIK ZA MLADE: Mala škola „Požar nije šala“

U okviru Geofizika uživo – Dan i noć na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 5. svibnja 2023. članice Hrvatskoga agrometeorološkog društva dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević i Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. održale su radionicu Mala škola „Požar nije šala“ za učenike nižih razreda Osnovne škole Tituša Brezovačkog. Osim toga organizirana je još Male škole u Osnovnoj školi Rečica u Karlovcu povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka 2023. i Svjetskog meteorološkog dana 23. ožujka 2023. i u Osnovnoj školi Sveta Nedelja 12. rujna 2023.

Po prvi puta kod nas je organiziran znanstveni skup od 16. do 17. studenog 2023. koji je cijeli bio posvećen agrometeorološkim temama. Hrvatsko agrometeorološko društvo sudjelovao je kao suorganizator, a naziv znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem je Meteorološki izazovi 9: Važnost agrometeorologije u potpori poljoprivrednom sektoru. Dva člana iz HAgMD-a sudjelovala su u Organizacijskom odboru i 10 članova HAgMD-a u Znanstvenom odboru. U okviru toga skupa predstavljena je knjiga Biljke koje kazuju vrijeme autora Marka Vučetića, dipl. ing. fiz. čije je objavljivanje novčano potpomogla i Primorsko-goranska županija 2020. godine. Također je prezentiran projekt Mala škola: „Požar nije šala“. Sudionicima skupa i onima, koji su pratili on line iz 14 zemalja svijeta, prikazana je engleska verzija animiranog filma „Požar nije šala“ za koji smo dobili pozitivne kritike.

Od rujna 2016., kada je započeo projekt, održano je 166 Malih škola u kojima je sudjelovalo oko 7800 djece i učenika. Animirani film „Požar nije šala“ prikazan je i na domaćim i međunarodnim agrometeorološkim radionicama odraslima na kojima je obuhvaćeno oko 950 osoba.

Hrvatsko agrometeorološko društvo je na svojim mrežnim stranicama izvještavalo o održavanju obrazovne radionice „Požar nije šala“.

Organizator:

Hrvatsko agrometeorološko društvo

Partner na projektu:
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije

Novčana potpora – Natječaji zaštite okoliša i prirode te za udruge

 


Primorsko-goranska županija

 

 

 

 

 

 

HAgMD @ 2014.