English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Zagreb, 20. travnja 2023.

Ponovo predstavljanje knjige Biljke koje kazuju vrijeme

Na poziv Hrvatskoga botaničkog društva ponovo je u Zagrebu održano predstavljanje prve objavljene knjige Hrvatskoga agrometeorološkog društva (HAgMD) Biljke koje kazuju vrijeme autora meteorologa Marka Vučetića, dipl. ing. fiz.Nazočne je pozdravio predsjednik HAgMD-a prof. dr. sc. Damir Barčić i istaknuo važnost objavljivanja jedne takve knjige koja na jedinstven način povezuje biljke s vremenom i tako popularizira agrometeorologiju. Prof. dr. sc. Vladimir Hršak, naš ugledni botaničar i jedan od recenzenata knjige, posebno je naglasio kako je ostao ugodno iznenađen čitajući knjigu. I kada je mislio da dosta toga zna o biljkama, nije očekivao da se biljke mogu promatrati i drugim očima – očima meteorologa koji je povezao antičke mitove, tradicionalnu i znanstvenu meteorologiju s biljkama.

Opširnije...

10 godina HAgMD-a

 

Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) obilježava deset godina od svog osnutka 13. lipnja 2012., a u Registar udruga Republike Hrvatske upisano je 19. rujna 2012. Osnovalo ga je 24 stručnjaka i znanstvenika meteorološke, agronomske i šumarske struke sa ciljem promicanja i unaprjeđenja svih grana agrometeorološke znanosti. Iako je mlado društvo, svojom raznolikom i bogatom djelatnošću prepoznato je u javnosti. HAgMD trajno provodi projekte Agrometeorologija u službi korisnika (ASK) i Agrometeorološki mozaik za mlade (AMM).

Opširnije...

Zagreb, 16. prosinca 2022.

Obrana dvojnog doktorata Ivane Čavlina Tomašević

Naša članica dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević doktorirala je na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 16. prosinca 2022. s temom istraživanja iz područja silvometeorologije. To je prvo istraživanje u Hrvatskoj koje detaljno povezuje ponašanje požara raslinja i vremenske uvjete.

Opširnije...

Rab, 30. studenog 2022

Zagreb, 27. listopada 2021

Hvar, 19. kolovoza 2021

Križevci, 18. ožujka 2021

Predstavljanje knjige Biljke koje kazuju vrijeme

Održana su već četiri predstavljanja prve objavljene knjige Hrvatskoga agrometeorološkog društva Biljke koje kazuju vrijeme autora meteorologa Marka Vučetića, dipl. ing. fiz.Prvo je održano u Križevcima, kolijevci moderne hrvatske agrometeorologije, 18. ožujka 2021. u organizaciji njihova Ogranka Matice hrvatske i Visokoga gospodarskog učilišta Križevci.Nazočne su pozdravile predsjednica Ogranka mr. sc. Renata Husinec i dekanica dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić.O knjizi su govorile urednica dr. sc. Višnjica Vučetić i autor, a odabrane ulomke čitale su profesorice Martina Valec Rebić i Danijela Zagorec.

Opširnije...

Zagreb, 14-18. prosinca 2020.

16. godišnja skupština HAgMD-a

Zbog situacije COVID-19, 16. godišnja skupština Hrvatskog agrometeorološkog društva, koja je ujedno bila i izborna, održana je od 14. do 18. prosinca 2021. putem e-maila. Predsjednica HAgMD-a je pripremila pregled rada Društva u razdoblju 2012–2020. U dva mandata je organizirano 39 agrometeoroloških seminara, jedan radni sastanak, sedam agrometeoroloških radionica, šest izleta, dva dana otvorenih vrata, dva okrugla stola i jedan stručni skup. Održana su i mobilna mikroklimatska mjerenja u 2013. godini koja su se izvodila na otocima Hvar i Korčula. Ukupno je napisano 447 dopisa, 80 ugovora, 37 natječaja, 27 izvještaja o ostvarenim projektima, te održano 39 sjednica Upravnog odbora, dva hitna sastanka, deset nadzora Nadzornog odbora i 16 Skupština.

Opširnije...

KNJIGA BILJKE KOJE KAZUJU VRIJEME

Hrvatsko agrometeorološko društvo je objavilo 20. studenog 2020. svoju prvu knjigu Biljke koje kazuju vrijeme našeg člana Marka Vučetića. Koliko je samo botaničara, ekologa, šumara, agronoma, zaljubljenika u prirodu napisalo knjiga o biljkama! No kada se pogled meteorologa s plavetnog neba prošarano svilenkastim oblacima cirusima ili onim grudastim kumulusima ili zastrašujućim kumulonimbusima spusti na zemlju, pred vama se otvara jedinstvena, unikatna pa čak i začarana priča o biljkama. Osebujnost knjige Biljke koje kazuju vrijeme daje isprepletenost antičkih mitova, pučkih vjerovanja sa znanstvenom spoznajom o vremenu i biljkama.

Opširnije...

HRVATSKO STABLO 2020. GODINE

 proglašenje pobjednika je održano 6. studenog 2020.

 

Već četiri godine održava se natjecanje Hrvatsko stablo godine i njihov pobjednik predstavlja Republiku Hrvatsku na Europskom stablu godine. Hrvatski organizator i koordinator natjecanja je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije koja sa svojim parterima Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom uspješno organiziraju ta natjecanja.

Opširnije...

PODRŽITE HRVATSKOG PREDSTAVNIKA – ZALJUBLJENOG GINKA IZ DARUVARA 

NA NATJECANJU ZA EUROPSKO STABLO 2020. GODINE

Europsko stablo 2020. godine se održava od 1. do 29. veljače 2020.

 

Drvo ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.) je pobjednik natjecanja Hrvatskog stabla 2019. godine i predstavlja Republiku Hrvatsku među 17 kandidata na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2020. godine. Kandidirao ga je hrvatski koordinator natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Opširnije...

Agrometeorološka postaja u Jazbini

U sklopu projekta Vinogradarstvo i klimatske promjene na području Hrvatske (VITCLIC) i bilateralnog projekta FIrst MicrOmeteorological research within CROatian-HUNgarian collaboration (FIMO-CROHUN), u Pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od travnja 2017. do studenog 2018. obavljana su agrometeorološka mjerenja.

Opširnije...

Beč, 12. travnja 2018.

Požar nije šala prikazan na fenološkom simpoziju

U okviru projekata COST 725 „Uspostava Europske platforme za fenološke podatke za klimatološke primjene“ (Establishing a European Phenological Data Platform for Climatological Applications, 2005-2009) i EUMETNET/ZAMG PEP 725 „Europska fenološka baza podataka“ (Pan European phenological database, 2010-danas) osnovana je Europska baza fenoloških podataka sa sjedištem u Središnjem zavodu za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) u Beču. Baza sadrži razvojne faze (nrp. listanje, cvjetanje, zrenje plodova, berba i sl.) šumskog drveća i grmlja, zeljastog bilja, poljoprivrednih kultura i voćaka. Otvorena je za znanstvena istraživanja i obrazovanje kako bi se pratile i utvrdile klimatske varijacije i promjene. Od 2010. svake godine se organizira sastanak Menadžerskog odbora predstavnika iz 19 europskih zemalja (Austrija, Belgija, Crna Gora, Češka, Finska, Hrvatska, Irska, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Norverška, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska i Švicarska), a nakon toga je Simpozij. Voditeljica oba projekta je bila dr. sc. Elisabeth Koch, a dr. sc. Helfried Scheifinger je od prošle godine.

Opširnije...

Hvar, 5. ožujka 2018.

150 godina hvarskog turizma

Obilježavajući 160. obljetnicu meteorološke postaje Hvar i 150. obljetnicu modernog, organiziranog turizma u Hvaru, naš član Hvaranin, Marko Vučetić održao je 5. ožujka 2018. prigodno predavanje „Meteorologija i turizam“. Predavanje je organizirano u dogovoru sa Srednjom školom Hvar odnosno fakultativnom grupom „Promocija turističke destinacije“ i humanitarnom udrugom „Kapja jubavi“. Uz predavanje odvijala se i radionica za koju su pripremljena meteorološko-turistička pitanja uglavnom vezana uz hvarsko podneblje i turizam, ali i za šire područje Hrvatske. Sročena pitanja upotrijebljena su za „kahoot kviz“ u kojem je sudjelovalo više ekipa.

Opširnije...

Zagreb, 8–11. prosinca 2017. i 22. veljače 2018.

Deseta i jedanaesta godišnja skupština HAgMD-a

Hrvatsko agrometeorološko društvo održalo je Desetu godišnju skupštinu putem e-pošte od 8. do 11. prosinca 2017. Za Plan rada i Financijski plan za 2018. godinu glasalo 52 člana od 75 te su planovi prihvaćeni. Istim brojem glasova Suzana Filić, dipl. ing. fizike potvđena je za novog člana Upravnog odbora.

Opširnije...

Hvar, 1. veljače 2018.

160 godina meteorološke postaje Hvar

Povodom 160. obljetnice osnutka meteorološke postaje u Hvaru u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Hvar i Državnog hidrometeorološkog zavoda postavljena je izložba i održano predavanje 1. veljače 2018. Izložene materijale odabrali su i pripremili Marko Vučetić dipl. ing. i dr. sc. Višnjica Vučetić većim dijelom iz arhiva DHMZ-a, te dijelom Geofizičkog zavoda PMF-a i osobne zbirke.

Opširnije...

Dubrovnik, 15. siječnja 2018.

Europsko stablo godine

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao hrvatski koordinator u natjecanju Europskog stabla godine, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i partnerima održala je konferenciju za novinare u Dubrovniku 15. siječnja 2018.

Opširnije...

Karlovac, 8. travnja 2017.
Stručni izlet u Karlovac

U okviru rada Hrvatskog agrometeorološkog društva organiziran je jednodnevni izlet u Karlovac 8. travnja 2017. Izlet je bio edukativne prirode te je uz razgledavanje grada: Zvijezde, Muzeja franjevačkog samostana i starog grada Dubovca, najveći naglasak bio na obilasku meterološke postaje i posjetu akvariju slatkovodnih riba Aquatika.

Opširnije...

Zagreb, 12-16. prosinca 2016. i 23. veljače 2017.

Osma i Deveta godišnja skupština HAgMD-a

Hrvatsko agrometeorološko društvo održalo je Osmu godišnju skupštinu putem e-pošte od 12. do 16. prosinca 2016. Za Plan rada i Financijski plan za 2017. godinu glasalo 52 člana od 74 te su planovi prihvaćeni.

Devetu godišnju skupštinu započeli smo minutom šutnje za našeg član Društva, dugogodišnjeg voditelj Glavne agrometeorološke postaje u Križevcima i zaljubljenika u agrometeorologiju gosp. Zdravko Košćević, koji je nas je napustio 21. veljače 2017.

Opširnije...

Dubrovnik, 27. listopada 2016.
Kratkometražni animirani film “Požar nije šala”

Prilikom otvaranja Osmog stručnog savjetovanja Hrvatske vatrogasne zajednice u Dubrovniku Marijana Miljas Đuračić, mag. ing. silv. je predstavila animirani film “Požar nije šala”. Film je izradilo Hrvatsko agrometeorološko društvo u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Na izradu filma su nas potakli veliki šumski požari koji su harali poluotokom Pelješcem i otokom Korčulom u srpnju 2015.

Opširnije...

Lokrum, 29. rujna 2016.
Premijera animiranog filma „Požar nije šala“

Potaknuti idejom, da je najmlađima animirani film blizak medij, Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) se upustilo u čarobnu avanturu izrade animiranog filma "Požar nije šala" kako bismo djecu do 10 godina upoznali s uzrocima šumskih požara i njezinim katastrofalnim posljedicama.

Opširnije...

Zagreb, 20. lipnja 2016.
Sedma godišnja skupština HAgMD-a

Sedma godišnja skupština Hrvatskog agrometeorološkog društva, koja je ujedno bila i izborna, održana je 20. lipnja 2016. Na početku je održana projekcija radne verzije animiranog filma „Požar, žestok neprijatelj šume“ kojeg je Društvo dalo izraditi. U službenom dijelu predsjednica HAgMD-a je dala pregled rada Društva u razdoblju 2012–2016.

Opširnije...

Zagreb, 22. veljače 2016.
Šesta godišnja skupština HAgMD-a

Hrvatsko agrometeorološko društvo održalo je Šestu godišnju skupštinu na kojoj je razmatralo Izvještaj o radu i Financijski izvještaj za 2015.

Opširnije...

Bukurešt, 7. listopada 2015.
Osnovana Međunarodna federacija agrometeoroloških društava, GlobalFAMS

Kako odgovoriti na zahtjeve kupaca koji u isto vrijeme traže nutritivno kvalitetan, ali i ekološki prihvatljiv i socijalno održiv poljoprivredni proizvod, vrlo je težak zadatak za poljoprivrednike, ali i znanstvenike, pogotovo u trenutku kada se suvremena poljoprivreda mora dodatno prilagoditi izazovima sve učestalijih ekstremnih vremenskih nepogoda koje su posljedica klimatskih promjena. U svijetu velike nejednakosti, poljoprivreda je suočena s mnogim društvenim i okolišnim izazovima.

Opširnije...

Dubrovnik, 20. i 21. ožujka 2014.
Radna grupa WG2 COST Action ES 1106

U Dubrovniku se od 20. do 21. ožujka 2014. održao sastanak Radne grupe WG2 COST Action ES 1106. Cilj sastanka bila je prezentacija rezultata i priprema za WG2 izvještaj. Radnu grupu WG2 vodi prof. dr. sc. Josef Eitzinger, a projekt traje od 18. travnja 2012. do 17. travnja 2016.

Opširnije...

Križevci, 13. lipnja 2013.
Dan otvorenih vrata Hrvatskoga agrometeorološkog društva (HAgMD)

Razdoblje održavanja Dana otvorenih vrata između 12. i 15. lipnja 2013., što ga je najavio Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, savršeno se uklapalo u prvu obljetnicu postojanja HAgMD-a.

Opširnije...

HAgMD @ 2014.