English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Hvar, 1. veljače 2018.

160 godina meteorološke postaje Hvar

Povodom 160. obljetnice osnutka meteorološke postaje u Hvaru u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Hvar i Državnog hidrometeorološkog zavoda postavljena je izložba i održano predavanje 1. veljače 2018. Izložene materijale odabrali su i pripremili Marko Vučetić dipl. ing. i dr. sc. Višnjica Vučetić većim dijelom iz arhiva DHMZ-a, te dijelom Geofizičkog zavoda PMF-a i osobne zbirke.

Uz mnoge prikazane zanimljivosti, najveće oduševljenje je izazvao podatak da je 1884. svjetski poznati klimatolog Julius Hann objavio članak Klima Hvara (Klima von Lesina) u časopisu Zeitschrift der Österreichischen Gesellschaft für Meteorologie. To je prva prava analiza klime jednog hrvatskog područja ili grada!

Posjet izložbi i predavanju je bio izniman jer svi posjetitelji nisu mogli ući u prostorije Knjižnice već ih je velik broj ostao „pred vratima“. Nakon predavanja Knjižnica je osigurala domjenak pa je druženje uz meteorološke teme potrajalo. Okvirno je za listopad 2018. najavljen i meteorološki skup povodom ove obljetnice.

Marko Vučetić, dipl. ing. fiz.

 

Predavanje Marka Vučetića povodom 160 godina meteorološke postaje Hvar 1. veljače 2018.

galerija slika...

 

 

 

 

HAgMD @ 2014.