English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

PODRŽITE HRVATSKOG PREDSTAVNIKA – ZALJUBLJENOG GINKA IZ DARUVARA 

NA NATJECANJU ZA EUROPSKO STABLO 2020. GODINE

Europsko stablo 2020. godine se održava od 1. do 29. veljače 2020.

 

Drvo ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.) je pobjednik natjecanja Hrvatskog stabla 2019. godine i predstavlja Republiku Hrvatsku među 17 kandidata na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2020. godine. Kandidirao ga je hrvatski koordinator natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Ginko je najstarija vrsta drveća na Zemlji koja postoji više od 200 milijuna godina. Stablo ginka iz Daruvara je najveći i najstariji ginko u Hrvatskoj, a u Europi je drugo takvo stablo po starosti. Muški primjerak Ginkga bilobe Daruvarci nazivaju Adam. Adam svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Javno glasanje putem online stranice www.treeoftheyear.org započelo je u subotu 1. veljače 2020. u 00:00 sati i završava 29. veljače 2020. u 24:00 sata. Glasati se može za dva stabla s jedne e-mail adrese. Od 23. do 29. veljače rezultati glasanja postaju tajni. Pobjednik natjecanja bit će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka 2020. na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od početka natjecanja.

Upute za glasanje:

-       pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;

-       odabrati dva kandidata i glasati za njih;

-       za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu;

-       glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;

-       link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je:www.treeoftheyear.org/CR.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine po prvi put je održano 2011. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama organizira u Češkoj. Riječ je o natjecanju koje se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Cilj natjecanja je promidžba biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Međutim, natjecanje nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu. Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je mjerodavan Virginijus Sinkevičius povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Iz godine u godinu broj sudionika na natjecanju raste. Do 2017. godine u projektu je sudjelovalo sedamnaest europskih zemalja, a 2017. priključila se i Hrvatska kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za hrvatskog koordinatora natjecanja. Javna ustanova ujedno je postala organizator natjecanja Hrvatskog stabla godine. Partneri Javne ustanove u provedbi predmetnog natjecanja su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. i Hrvatsko agrometeorološko društvo. U okviru natjecanja Hrvatsko stablo godine bira se stablo s najviše glasova koje predstavlja Hrvatsku u finalu natjecanja Europskog stabla godine. Dosadašnji hrvatski predstavnici su bili spomenik parkovne arhitekture Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) za 2018. godinu i i spomenik prirode Gupčeva lipa (Tilia plathyphyllos Scop.) za 2019. godinu.

Ovim putem Vas pozivamo na glasanje za Zaljubljenog ginka i svojim glasom podržite hrvatskog predstavnika u natjecanju Europsko stablo 2020. godine.

 

Ginko iz Daruvara je najveće i najstarije stablo ginka u Hrvatskoj

galerija slika...

 

HAgMD @ 2014.