English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

HRVATSKO STABLO 2020. GODINE

 proglašenje pobjednika je održano 6. studenog 2020.

 

Već četiri godine održava se natjecanje Hrvatsko stablo godine i njihov pobjednik predstavlja Republiku Hrvatsku na Europskom stablu godine. Hrvatski organizator i koordinator natjecanja je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije koja sa svojim parterima Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom uspješno organiziraju ta natjecanja.

U 2020. godini natjecalo do sada najviše kandidata, i od njih osam, pobjednikom je proglašena Najstarija Medulinka. Stablo koščele ili ladonje (Celtis australis L.), koja je stara 115 godina, zauzima posebno mjesto na meduliskoj pjaci pod kojoj se održavaju svi važniji događaji.

Stabla, koja vjekovima pričaju svoje dirljive priče i ponos su i simbol svoga mjesta, sve ih je teže očuvati i zaštititi od sve češćih ekstremnih vremenskih nepogoda koje su posljedica globalnog zatopljenja. Ti gorostasi sa širokim krošnjama često puta privlače gromove i na svojim deblima nose njihove ožiljke kao primjerice hrast cer iz Visokoga ili pak pokleknu pod naletima jakog vjetra kao što je tužnu sudbinu dočekao hrast lužnjak iz Siska. Ta stoljetna stabla, nisu samo prirodna i kulturna baština naše zemlje, već su nam posebno važna kao svjedoci klimatskih promjena. Kroz stoljeća su trpjela suše, obilne kiše, oluje, jak vjetar im lomio grane ili su se povijala pod teretom snijega … Stoga se moramo posebno za njih brinuti i skrbiti kako bismo ih ostavili u naslijeđe budućim naraštajima.

Čestitamo svim kandidatima na sudjelovanju u Hrvatskom stablu 2020. godine, a ovogodišnjem pobjedniku Najstarijoj Medulinki (koščeli, ladanji) želimo uspješno natjecanje na Europskom stablu godine koje će se održati 2021. godine.

 

dr. sc. Višnja Vučetić

Koščela ili ladanja iz Medulina je Nastarija Medulinka

 

 

HAgMD @ 2014.