English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

KNJIGA BILJKE KOJE KAZUJU VRIJEME

Hrvatsko agrometeorološko društvo je objavilo 20. studenog 2020. svoju prvu knjigu Biljke koje kazuju vrijeme našeg člana Marka Vučetića. Koliko je samo botaničara, ekologa, šumara, agronoma, zaljubljenika u prirodu napisalo knjiga o biljkama! No kada se pogled meteorologa s plavetnog neba prošarano svilenkastim oblacima cirusima ili onim grudastim kumulusima ili zastrašujućim kumulonimbusima spusti na zemlju, pred vama se otvara jedinstvena, unikatna pa čak i začarana priča o biljkama. Osebujnost knjige Biljke koje kazuju vrijeme daje isprepletenost antičkih mitova, pučkih vjerovanja sa znanstvenom spoznajom o vremenu i biljkama.

 

Knjiga obuhvaća osam poglavlja i sve je popraćeno bogatim fotografijama, njih 260, na 203 stranice. Započinje najnježnijim godišnjim dobom – proljećem i buđenjem vegetacije i proljetnicama. Zatim se nadovezuju poglavlja o važnosti sijanja Sunca, toplini i vodi na Zemlji i reakciji biljaka na njih (suncokret, smilje, zlatna i plava kiša itd.). Slijede biljke koje se povijaju vjetru (trstika, šumarica itd.). Vrhunac knjige su munje i gromovi i biljke kojima se ljudi pokušavaju zaštiti od te strašne nepogode (čuvarkuća, čempres itd.). Kako prognozirati vrijeme je pretposljednje poglavlje. Vremenokaz je nadmašila sve svoje srodnike u predviđanju vremena pa se zasluženo nalazi na naslovnici. U posljednjem poglavlju opisane su ružmarin, planika i nešpola koje ne mare za godišnje doba.

Umjetničku dušu knjizi utjelovio je rapski umjetnik Mladen Šćerbe, akademski kipar i fotograf koji je dizajnirao, grafički pripremio i obradio fotografije. Autor knjige se potrudio da snimi biljke u raznim godišnjim dobima, a kada neku biljku nije uspio uhvatiti u određenom trenutku u pomoć su mu priskočili Joško Vučetić, dipl. ing. el. i Mladen Šćerbe, akad. kip. Stoga knjiga obiluje fotografijama poznatih i manje poznatih biljaka pa će sigurno i vizualno privući radoznale čitatelje. Svojim kritičkim okom recenzenti prof. dr. sc. Vladimir Hršak, prof. dr. sc. Željko Španjol i dr. sc. Višnja Vučetić su doprinijeli u stručnom dijelu, a da bi sve bilo pravopisno napisano pobrinula se lektorica Ksenija Trajbar, prof. Svima se toplo i iskreno zahvaljujemo.

Svakako uživajte u pitko napisanom štivu o vremenu i biljkama, promatrajte biljke drugim očima nego do sada, posebice biljke pred izumiranjem i zaštićene biljke, a možda vas i potakne na uzgajanje nekih biljaka u vašim vrtovima i cvjetnjacima, na balkonima, terasama i krovovima u gradovima kako biste doprinijeli smanjenju toplinskih otoka u urbanim sredinama. U svakom slučaju želimo vam ugodno čitanje.

 dr. sc. Višnja Vučetić

 

Knjiga Biljke koje kazuju vrijeme

HAgMD @ 2014.