English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

10 godina HAgMD-a

 

Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) obilježava deset godina od svog osnutka 13. lipnja 2012., a u Registar udruga Republike Hrvatske upisano je 19. rujna 2012. Osnovalo ga je 24 stručnjaka i znanstvenika meteorološke, agronomske i šumarske struke sa ciljem promicanja i unaprjeđenja svih grana agrometeorološke znanosti. Iako je mlado društvo, svojom raznolikom i bogatom djelatnošću prepoznato je u javnosti. HAgMD trajno provodi projekte Agrometeorologija u službi korisnika (ASK) i Agrometeorološki mozaik za mlade (AMM).

Od 2013. godine u okviru projekta ASK održano je sedam agrometeoroloških radionica i 39 seminara o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju i zaštitu šuma od požara raznim korisnicima: poljoprivrednicima, agronomima, šumarima, vatrogascima, srednjoškolskim učenicima i studentima agronomske i šumarske struke. Budući da s obrazovanjem treba početi od najmlađih, u okviru projekta MMA izrađen je kratkometražni animirani film „Požar nije šala“ 2016. godine, a godinu poslije i dječji strip istog naslova za djecu od 3 do 11 godina. Film je predstavljen na Lokrumu, otoku bogatom poviješću i biljnom raznolikošću 29. rujna 2016. kao i u Novinarskom domu u Zagrebu 5. travnja 2017. Održana je 151 Mala škola „Požar nije šala“ u 68 mjesta, u 35 dječjih vrtića i 77 osnovnih i područnih škola gdje je obuhvaćeno oko 7400 djece i učenika. Slikom se najzornije djeci može prikazati koje sve opasnost pruža šumski požar i koje su njegove posljedice na prirodu: stradavanje biljnog i životinjskog svijeta, ogoljavanje tla, uništenje krajobraza i dugotrajna obnova raslinja i šuma. Animirani film projiciran je na domaćim agrometeorološkim radionicama i seminarima te engleska verzija filma na međunarodnim agrometeorološkim radionicama u Ljubljani, Novom Sadu, Beču, Budimpešti i na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. Obuhvaćeno je oko 850 odraslih.

U okviru projekta Mikroklimatska mjerenja i simulacije za definiranje ugroženih područja za poljoprivredu i požare raslinja (MMS) obavljena su mobilna mjerenja biciklima i automobilom na otocima Hvaru i Korčuli od 7. do 13. kolovoza 2013. Glavni cilj projekta bio je primjenom klimatskog modela Muklimo_3 razvijenog u Njemačkoj meteorološkoj službi (DWD) odrediti ugrožena područja s obzirom na ekstremne klimatske uvjete. Tako bi se ublažili gospodarski gubitci u poljoprivrednoj proizvodnji i poboljšale mjere prevencije u zaštiti raslinja od požara.

Povodom Međunarodne godine tla i Svjetskog dana tla HAgMD zajedno sa Znanstvenim vijećem za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziralo je Okrugli stol „Klima, tlo, voda i poljoprivreda“ u Zagrebu 4. prosinca 2015. Glavni zaključak bio je da se poljoprivredna proizvodnja ne može prepustiti slučaju već je nužno agrometeorološka istraživanja približiti agronomskim stručnjacima i poljoprivrednicima i pokazati kako agrometeorologija može pomoći suvremenoj poljoprivredi u proizvodnji hrane.

Od 2017. održavaju se natjecanja Hrvatsko stablo godine i njihov pobjednik predstavlja Republiku Hrvatsku na Europskom stablu godine. Hrvatski organizator i koordinator natjecanja je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije koja sa svojim parterima Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i HAgMD-om uspješno organiziraju ta natjecanja.

Važne obljetnice: 140 godina prvog hrvatskog meteorološkog i agrometeorološkog udžbenika, te 60 godina početka i 30 godina neprekidne objave agrometeorološke prognoze HAgMd obilježilo je na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu 13. lipnja 2018. Nakon predavanja o povijesti agrometeorologije i razvoju agrometeorološke prognoze zaslužnim osobama su uručene plakete i priznanja.

HAgMD je bilo i pokretač organizacije Stručnog skupa „160 godina meteorološke postaje Hvar“ u Hvaru 12. listopada 2018. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je Glavnu meteorološku postaja Hvar uvrstila na listu svjetskih stoljetnih postaja. Skupu su sudjelovale gošće iz Austrijske i Češke meteorološke službe dr. sc. Maja Žuvela-Aloise, dr. sc. Elisabeth Koch i dr. sc. Lenka Hajkova te oko 50 Hvarana, otočana i učenika Srednje škole Hvar. Objavljen je i Zbornik sažetaka na hrvatskom i engleskom jeziku.

HAgMD je objavilo 20. studenog 2020. prvu svoju knjigu Biljke koje kazuju vrijeme“ našeg člana Marka Vučetića, dipl. ing. fiz. Osebujnost knjige daje isprepletenost antičkih mitova, pučkih vjerovanja sa znanstvenom spoznajom o vremenu i biljkama. Knjiga obuhvaća osam poglavlja i sve je popraćeno bogatim fotografijama koje je uglavnom snimio autor knjige. Predstavljanja knjige su održana u Križevcima 18. ožujka 2021., Hvaru 19. kolovoza 2021. i Zagrebu 27. listopada 2021.

Sva ta događanja HAgMD-a bila su popraćena objavljivanjem članaka ili intervjua u stručnim časopisima, sudjelovanjem u radijskim i TV emisijama te objavama na mrežnim stranicama.

HAgMD je održalo 42 sjednice Upravnog odbora i 18. godišnjih skupština i trenutno ima 76 članova. Bivša Predsjednica HAgMD-a dr. sc. Višnja Vučetić sudjelovala je u pripremama za osnivanje Globalne federacije agrometeoroloških društava (Global FAMS) na otoku Jeju u Južnoj Koreji 2013. i u Antalyi u Turskoj 2014. HAgMD je organiziralo međunarodni sastanak Radne grupe WG2 COST Action ES 1106. u Dubrovniku od 20. do 21. ožujka 2014. Cilj sastanka bila je prezentacija rezultata i priprema izvještaja EU projekta koji je trajao u razdoblju 2012.–2016. Sadašnji Predsjednik HAgMD-a prof. dr. sc. Damir Barčićje izabran je u Izvršni odbor Međunarodnog društva za agrometeorologiju (INSAM). Za članove HAgMD-a organizirani su stručnih izleti u Križevce i na Kalnik (2013.), u Konavle (2014.), delti Neretve (2015.), Karlovac (2017.), na Zavižan (2018.) i Papuk (2019.). Posljednja dva izleta ostvarena su u suradnji s Hrvatskim meteorološkim društvom.

Za Dan agrometeorologije izabran je 29. svibanj jer nam se činio prikladan za njegovo obilježavanje u različitim dijelovima Hrvatske. Istina, toga dana se nije možda ništa važno dogodilo u agrometeorologiji, no, naknadno smo saznali, da je upravo 29. svibnja 1953. prvi puta čovjek osvojio najviši vrh svijeta. Tu ima i neke simbolike! Naše malo Društvo pomalo se razvija i penje i svi se nadamo da će jednog dana stići i na sam vrh.

dr. sc. Višnja Vučetić

 

 

 

 

 

HAgMD @ 2014.