English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Bukurešt, 7. listopada 2015.
Osnovana Međunarodna federacija agrometeoroloških društava, GlobalFAMS

Kako odgovoriti na zahtjeve kupaca koji u isto vrijeme traže nutritivno kvalitetan, ali i ekološki prihvatljiv i socijalno održiv poljoprivredni proizvod, vrlo je težak zadatak za poljoprivrednike, ali i znanstvenike, pogotovo u trenutku kada se suvremena poljoprivreda mora dodatno prilagoditi izazovima sve učestalijih ekstremnih vremenskih nepogoda koje su posljedica klimatskih promjena. U svijetu velike nejednakosti, poljoprivreda je suočena s mnogim društvenim i okolišnim izazovima.

Stoga je zadaća agrometeorologije pomoći poljoprivrednicima, premostiti probleme s kojima se suočavaju, pružajući mu kvalitetne i ažurirane informacije koje su im od važnosti u njihovoj proizvodnji. Kako svako podneblje ima svoje klimatske značajke koje utječu na poljoprivrednu proizvodnju, tako je potrebna uključenost svih strana, od poljoprivrednika, državnih hidrometeoroloških službi, znanstvenih ustanova te donositelja političkih odluka, a sve da bi rad na prilagodbi klimatskim promjenama na tome području bio što uspješniji.

Tome cilju želi pridonijeti nedavno osnovano, u Bukureštu 7. listopada 2015. međunarodno udruženje agrometeoroloških društava službenog naziva Global Federationof AgroMeteorological Societies ili skraćeno GlobalFAMS. Udruženje je proizašlo iz inicijative za povezivanjem agrometeorologa diljem svijeta, kojih nažalost ima vrlo malo, te stvaranjem novih prilika za dijalog, razmjenu znanja, ideja i alata, ali i uključivanjem u zajedničke projekte.  Priprema za osnivanje GlobalFAMS trajala je dvije godine. Hrvatsko agrometeorološko društvo je sudjelovalo u osnivanju od samog početka. Prvi sastanak Upravnog odbora, odnosno predstavnika pojedinih agrometeoroloških društava, održan je u Seogwipo na otoku Jeju u Južnoj Koreji 5. studenog 2013. Pojedina društva su izložila svoje djelatnosti i programe rada što je pomoglo u definiranju zadataka GlobalFAMS. Na drugom sastanku u Antaliji u Turskoj 9. travnja 2014. je usvojen Statut GlobalFAMS i nakon toga je uslijedila registracija Federacije. Na prvoj godišnjoj Skupštini izabrana je predsjednica dr. sc. Federica Rossi iz Italije ujedno i začetnica njezina osnivanja, zamjenik predsjednice dr. sc. Orivaldo Brunini iz Brazila i tajnikdr. sc. Nabatsu Chattopadhyay iz Indije, te Upravni odbor u sastavu: dr. sc. Elena Matescu iz Rumjunjske, prof. dr. sc. Kazuhiko Kobayashi iz Japana, dr. sc. Federico Spanna iz Italijeidr. sc. Manasah Mkhabela iz Kanade.

Kako u svijetu nema puno ovakvih društava, GlobalFAMS sastoji se tek od 13 agrometeoroloških društava te međunarodnog agrometeorološkog društva INSAM. Države iz kojih članice Federacije dolaze su Argentina, Brazil, Hrvatska, Indija, Italija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina, Mađarska, Rumunjska, Rusija i Slovačka.

Kako je i objavljeno na službenoj stranici, www.globalfams.org, cilj Federacije je promicati i unaprjeđivati sve grane agrometeorologije poboljšanjem međunarodne i međudruštvene suradnje i partnerstva te izmjenom znanja i obrazovanja usvimsrodnimznanstvenim, tehnološkim, ekološkimisocijalnimpitanjima.

HagMD se raduje što je dio ove međunarodne inicijative i želi da Federacija bude uspješna u svome radu te da ostavi značajan trag u poboljšanju suradnje i izmjene znanja između poljoprivrednika i znanstvenika. Svojim dosadašnjim radom i zalaganjem kroz održane radionice i seminare i naše društvo pridonosi tome cilju.

Petra Sviličić, mag. phys.-geophys.

 

Sudionici prvog sastanka Upravnog odbora održanog na otoku Jeju u Južnoj Koreji 5. studenog 2013.

 

Sudionici prve Skupštine održane u Bukureštu 7. listopada 2015. i predsjednica GlobalFAMS-a, dr. sc. Federica Rossi

HAgMD @ 2014.