English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Konavle, 17. veljače 2017. i Cavtat, 10. ožujka 2017.
U Konavlima prikazan animirani film „Požar nije šala“

Učenicima od prvog do četvrtog razreda u Osnovnoj školi Cavtat, Područnim školama Čilipi i Močići te djeci u vrtićima Konavle u Čilipima 17. veljače 2017., a u Cavtatu 10. ožujka 2017. prikazan je animirani film „Požar nije šala“ u okviru Male škole istoimenog naslova. U organizaciji radionice pomogao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Radionici je prisustvovalo oko 300 djece i pokazali su veliko zanimanje i znanje o uzrocima i načinu gašenja šumskih požara.

Djeca su bila oduševljena puhom Matkom koji spašava ježića u šumskom požaru. Ali on ih vodi i kroz priču o stradavanju šumskih životinja, o negativnim vremenskim utjecajima na tlo (jak vjetar i obilna kiša ogoljuju tlo), o dugotrajnoj obnovi šume i povratku životinja u šumu. Nažalost konavoskoj djeci to su bliske teme jer se vrlo često susreću s požarima raslinja, a i često puta su im očevi, stričevi ili bliža rodbina vatrogasci.

Ugodna i topla atmosfera bila je osobito u Područnoj školi Močići gdje je prisustvovalo samo 17 učenika koji su se jako razveselili dobivenom obrazovnom materijalu. Učiteljica je poticala učenike da se prisjete što su učili o šumskim požarima iz predmeta Priroda i društvo, a oni su pokazali zavidno znanje. Pohvalila je naš animirani film da smo pogodili u dječju dušu.

Na nas su poseban dojam ostavili najmlađi tro i četverogodišnjaci iz dječjeg vrtića u Čilipima koji su vrlo pažljivo pratili animirani film, a poslije su odlično odgovarali na naša pitanja. Nismo očekivali toliko znanje od tako male djece. Ovo nam je bila još samo jedna potvrda da smo na pravom putu kako djeci što jednostavnije prikazati uzroke i katastrofalne posljedice šumskih požara. 

dr. sc. Višnjica Vučetić


Djeca Dječjeg vrtića Konavle u Čilipima 17. veljače 2017.

 


Učenici Osnovne škole Cavtat 17. veljače 2017.

 

Učenici Područne škole Čilipi 17. veljače 2017.

 

Učenici Područne škole Močići 17. veljače 2017.

galerija slika...

 

 

 

 

HAgMD @ 2014.