English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Koprivnica, 31. ožujka 2017.

Predavanje agrometeorologa u Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice

Popodne 31. ožujka 2017. nastavilo se s predavanjem u Gradskoj vijećnici u Koprivnici za vatrogasce Koprivničko-Križevačke županije u okviru projekta Agrometeorologija u službi korisnika. Tema predavanja je bila „Utjecaj klimatskih promjena na potencijalnu opasnost na požare raslinja i vremenske situacije tijekom velikih požara“.

Budući da smo svjedoci sve bržih izmjena ekstremnih vremenskih situacija zbog globalnog zatopljenja, predavanje je imalo svrhu vatrogascima ukazati kako su vremenski uvjeti povezani s mogućnosti nastanka požara. Duga vruća i sušna razdoblja izmjenjuju se s obilnim količinama oborine koje uzrokuju katastrofalne poplave i nanose velike gubitke gospodarstvu.

Vatrogasci trebaju biti spremni i na poplave koliko i na požare iako najveće štete u gospodarstvu u Hrvatskoj nastaju od suša. Povećanje sušnog stresa i skraćivanje vegetacije poljoprivrednih kultura su glavni čimbenici koji ograničavaju poljodjelsku proizvodnju. S druge strane, požari raslinja ne događaju se samo na našoj obali već istraživanja pokazuju sve veću učestalost i u kontinentalnom dijelu Hrvatske pogotovo početkom proljetnih radova pri paljenju korova i strništa. Takvim projektima razvija se dobra suradnja između vatrogasaca i meteorologa kojima je za cilj svojim radom predvidjeti potencijalno opasne situacije kako bi vatrogasci pravovremeno mogli reagirati, ali i educirati ljude na odgovorno ponašanje.

Danijela Derežić, mag. edu. phys.

 

 

Sudionici predavanja o klimatskim promjenama i vremenskim utjecajima na požare

raslinja u Koprivnici 31. ožujka 2017.

 

galerija slika...

 

HAgMD @ 2014.