English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Rijeka, 22. i 28. studeni 2017.

Vatru ne pali jer požar se ne šali

Kratkometražni animirani film Hrvatskog agrometeorološkog društva pod naslovom: Požar nije šala”, ponovno je prikazan u Primorsko-goranskoj županiji. Dana 22. studenog 2017. u 9 h u Osnovnoj školi Nikola Tesla u centru Rijeke, okupilo se 62 učenika drugih razreda uz pratnju dvije učiteljice i četiri studentice na praksi kako bi pogledali film i sudjelovali u interaktivnoj prezentaciji.

Nakon debate na temu „Zašto nije nužno za preživljavanje paliti vatru u divljini“ između učenika 2. razreda i mene, te nakon rasprave zašto je bitnije na izlet uzeti mobitel nego meso za roštilj, jedna djevojčica je rekla da je ta rasprava dosadna i da je vrijeme za film. Budući da nisam razuvjerio tog učenika u njegovim stavovima i namjerama, prikazao sam film na sveopće oduševljenje prisutnih učenika. Nakon učene rasprave o smjerovima, brzinama i pojavi vjetra u priobalju i gorju, te rasprave o tome da li je opasnost od požara veća u Gorskom kotaru ili uz obalu i na otocima, jednoglasno i glasno usvojena je glavna misao filma: „Vatru ne pali jer požar se ne šali “.

Nekoliko dana nakon moje posjete Osnovnoj školi Nikola Tesla, najavljen je posjet učenika društva „Naša djeca“ iz Rijeke na Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije gdje radim na praćenju kvalitete vanjskog zraka. Kako sam zamoljen da učenicima održim prezentaciju o kvaliteti zraka, iskoristio sam priliku te predavanje započeo prikazivanjem animiranog filma „Požar nije šala“. Iako su djeca bila učenici od šestog razreda osnovne škole do drugog srednje, prikaz filma i prezentacija naišla je na interes, a dim koji nastaje prilikom požara povezao sam sa onečišćenjem zraka o kojem sam pričao u nastavku predavanja. Ovaj posjet održan je 28. studenog 2017. Prisustvovalo je više od 50-ero djece uz pratnju voditeljice.

Boris Mifka, dipl, ing, fiz.

 


 Učenici Osnovne škole Nikola Tesla u Rijeci 22. studenog 2017.

galerija slika...

 

 

 

HAgMD @ 2014.