English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Đurđevac, Podravske Sesvete, Novigrad Podravski, Gudovac, Pregrada, Jastrebarsko, Zagreb, Knin i Ston, 29. svibnja 2017.

Dan agrometeorologije

Za što bolje promoviranje agrometeorologije i aktiviranje našeg članstva, na IX. godišnjoj skupštini odlučili smo jedan dan proglasiti Danom agrometeorologije i izabrali smo 29. svibanj. Toga dana nije se možda ništa važno dogodilo u agrometeorologiji, ali bio nam je prikladan da održimo Malu školu „Požar nije šala“ u različitim dijelovima Hrvatske. No, naknadno smo saznali da je upravo 29. svibnja 1953. čovjek prvi puta osvojio najviši vrh svijeta. Tu ima i neke simbolike. Tako se i naše Društvo pomalo razvija i penje pa će jednog dana stići i na sam vrh.

 Ideja je bila da tijekom jednog dana članovi našeg Društva održe Malu školu na što više različitih mjesta diljem Hrvatske. I u tome smo uspjeli. U osam osnovnih i dvije područne škole te jednom dječjem vrtiću organizirali smo 12 predavanja o šumskim požarima i obuhvatili 875 djece. Neki od članova su održali predavanje u svojim bivšim školama pa su se podsjetili djetinstva. Nakon kratkog uvodnog govora o agrometeorologiji, požarima i udruzi, djeca su pozorno i s uzbuđenjem pogledala animirani film koji je okosnica Male škole. Nakon projekcije su bili vrlo aktivni u postavljanju i odgovaranju na pitanja. Svi predavači su nas izvjestili da su djeca na kraju s oduševljenjem uzviknula „Vatru ne pali jer požar se ne šali“.

Obavijest o održavanju Male škole objavljena je i na mrežnim stranicama pojedinih škola. A imamo i povratne informacije. Ono što su djeca čula i vidjela u filmu, povezala su i s drugim gradivom koje uče iz Prirode i društva. Znači da smo pogodili u dječju dušu jer su prigrlili film. Zahvalnim smo svim ravnateljima/cama, učiteljicama i odgajateljicama osnovnih škola i dječjeg vrtića na podršci, gostoprimstvu i pomoći oko organizacije predavanja.

dr. sc. Višnjica Vučetić, dr. sc. Boris Dorbić,

Nada Dadaček, dipl. ing. agr. i Petra Čiček Pomper, dipl. ing. fiz.

 


 Djeca Dječjeg vrtića u Stonu 29. svibnja 2017.

galerija slika...

 

HAgMD @ 2014.