English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Hvar, 27. veljače 2017. i 1. kolovoza 2017.

Zašto mi to niste prije ispričali?

U dogovoru s učiteljicom Ivanom Visković njezinom 2.a razredu OŠ Hvar upriličen je sat meteorologije. Kroz promjene vremena tijekom godine učenicima je prikazano kojim se pomagalima (instrumentima) služe meteorolozi ne bi li izmjerili i zabilježili te promjene. No, i priroda pokazuje te promjene najuočljivije u promjenama godišnjih doba pa je učenicima ukazano na te promjene, cvjetanje pojedinih biljaka, dozrijevanje plodova, dolazak/odlazak ptica, vrućina/hladnoća, različiti vjetrovi u različitim godišnjim dobima i sl. Učenici su oduševljeno sudjelovali u prepoznavanju znakova pojedinih godišnjih doba. Jedna od učenica je oduševljena uzvratila pitanjem: Zašto mi to niste prije ispričali?

Kako je susret s „akavcima“ organiziran u sklopu HAgMD-ove Male škole učenicima je prikazan i animirani film „Požar nije šala“. Film ih se je posebno dojmio jer, posebno ljeti, susret s opasnošću od požara pa i samim požarom njihova je gotovo svakodnevnica. I ovdje se i opet pokazala edukativnost filma, emotivna vezanost djece uz njegove protagoniste te jasno znanje učenika koje opasnosti donosi nekontrolirana vatra, odnosno požar.

Poslušavši dječje pitanje: Zašto mi to niste prije ispričali?, dogovorena je s ravnateljicom Sanjom Čurin prof. Mala škola u Dječji vrtić Vanđela Božitković u Hvaru. Prvotna sumnja hoće li djeca po vrućem ljetnom vremenu pozorno pratiti zbivanja u animiranom filmu brzo su se rasplinula. Članovi dvije vrtićke grupe aktivno su „sudjelovali“ u filmu, a poslije i prepričavali svoje viđenje događaja. Neki su se pohvalili roditeljem vatrogascem ili nekom drugom bliskom osobom. Neki su prepričavali svoj susret s vatrom ili čak požarom (moguće samo u dječjoj mašti, a moguće i u zbilji?!). Čvrsto su odlučili prenijeti roditeljima što su vidjeli i naučili te svakako čuvati šumu jer je dom mnogim životinjama.

 

Marko Vučetić, dipl. ing. fiz.

    

 

Učenici IIa razreda Osnovne škole Hvar, 27. veljače 2017. (lijevo) i djeca u Dječjem vrtiću Vanđela Božitković u Hvaru 1. kolovoza 2017. (desno)

galerija slika...

 

 

HAgMD @ 2014.