English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Mokošica, 26. svibnja 2017. i Dubrovnik, 14. prosinca 2017.

Mala škola u Dječjim vrtićima Dubrovnik

U okviru projekta Male škole „Požar nije šala“ održana su četiri obrazovna predavanja u Dječjim vrtićima Dubrovnik koja su obuhvatila oko 150 djece. Dana 26. svibnja 2017. u vrtiću Mokošica u istoimenom naselju u Dubrovniku predavanje je održala članica HAgMD-a Ivana Čavlina Tomašević. Prikazan je animirani film „Požar nije šala“ pred pedesetak djece predškolske dobi. Djeca su bila oduševljena puhom Matkom i vatrogascima. Jedan dječak iz grupe posebno je ponosno pokazivao svoju igračku – vatrogasni kamion koji mu je darovao djed. U njegovoj su obitelji muškarci tradicionalno vatrogasci pa tako i on sam želi postati vatrogasac. Nakon gledanja filma u toj mu se ideji pridružilo još nekoliko dječaka iz grupe.

Malu školu održale su članice HAgMD-a Barbara Mandušić u dječjem vrtić Gruž i Marijana Miljas Đuračić u dječjim vrtićima Pile i Pile II u Dubrovniku 14. prosinca 2017. Na predavanju u Gružu je sudjelovalo oko 30 djece uzrasta od 3 do 6 godina. Djeca su pogledala animirani film „Požar nije šala“, a nakon toga su, na djeci svojstven i vrlo osebujan način, razgovarali o onome što su vidjeli u filmu. O opasnostima od požara već su ranije bili upoznati putem predavanja dubrovačkih vatrogasaca pa su svoje znanje pokazali tijekom vrlo aktivne rasprave. Upoznali su se i s radom meteorologa, koje su na početku definirali kao „ljude koji gledaju u meteore i Mjesec'', no kroz raspravu, pametne male glavice ipak su se sjetile da su to ljudi koji na televiziji pričaju o vremenu.

U dječjim vrtićima Pile i Pile II sudjelovalo je 65 djece. Nakon prikazanog filma upozoreni su na opasnosti i posljedice koje požari predstavljaju za prirodu i čovjeka, posebice ljeti. Na primjeru katastrofalnog požara iz 2007. koji je zahvatio brdo Srđ i šire područje grada Dubrovnika djeci se objasnilo o prijetnjama, opasnostima i štetama koje požari raslinja uzrokuju ne samo u nenaseljenim i ruralnim područjima već i u gradskim šumskim područjima. S djecom se razgovaralo što poduzeti ukoliko uoče požar i o dugotrajnoj obnovi šume nakon požara. Na kraju su im podijeljenje puzzle s motivom primorske šume u plamenu i ugroženim životinjama što je bio dar partnera na projektu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. fiz., Barbara Mandušić, mag. phys.-geophys.

i Marijana Miljas Đuračić, mag. ing. silv.

.

    

Djeca u dječjim vrtićima Mokošica 26. svibnja 2017. (lijevo)

i Gruž 14. prosinca 2017. (desno)

          

               

Djeca u dječjim vrtićima Pile (lijevo) i Pile II (desno) u Dubrovniku 14. prosinca 2017.

galerija slika...

 

 

HAgMD @ 2014.