English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Hvar i Jelsa, 1. veljače 2018.

Nedostaje zvuk cvrčaka

Nakon vrlo uspješne Male škole „Požar nije šala“ u Dječjem vrtićuVanđela Božitković u Hvaru prošlog ljeta, ravnateljica Sanja Čurin nas je zamolila ponovo održavanje predavanja za djecu koja nisu imali priliku slušati. No, kada već dolazimo na otok Hvar, dogovorili smo Malu školu s ravnateljicom Tanjom Čurin u Osnovnoj školi Jelsa.

U rano jutro u dječjem vrtiću su nas dočekale ravnateljica, odgajateljice i sva djeca od 3 do 7 godina, njih 72. Svi su mirno sjeli na svoje klupice, a neki na strunjače, i strpljivo čekali animirani film „Požar nije šala“. Pomno su ga pratili, a nakon projekcije sam s njima razgovarala. Odmah sam uočila tko je ljetos sudjelovao u Maloj školi. Ta djeca su znala točno ponoviti slogan filma „Vatru ne pali jer požar se ne šali.“, a i zapamtila su i upozorenje meteorologa na radiju. Tražila su ponovo prikazivanje filma. Na kraju sam ravnateljici uručila 10 komada dječjeg stripa „Požar nije šala“ kako bi odgajateljice mogle čitati djeci u svakoj grupi.

Popodne sam se uputila u Osnovnu škola Jelsa gdje je bilo 24 učenika drugog razreda. Prije projekcije filma, sam ih propitala što znaju o meteorologiji. Uobičajeni je odgovor da meteorolozi rade vremensku prognozu na TV. Kako bih ih zainteresirala za meteorologiju, naglasila sam im da samo uče matematiku jer možda jednog dana i netko od njih postane meteorolog. Na to me je jedan učenik iznenadio sa svojim pitanjem: „ A vi ste znanstvenica?“ Odgovorila sam mu:“ Da, i samo učite.“

I njima se svidio film, ali učiteljica je dodala da joj jedino nedostaje zvuk cvrčaka u borovoj šumi za vrijeme ljetne žege. Potpuno je u pravu. Našem skladatelju to je promaknulo. Na kraju su dobili dječji strip. Zazvonilo je, a učiteljica im je rekla: „Promjena rasporeda sati. Imamo hrvatski jezik i čitat ćete strip!“

 

dr. sc. Višnja Vučetić

 

 

Djeca u Dječjem vrtiću Vanđela Božitković u Hvaru (lijevo) i učenici drugog razreda Osnovne škole Jelsa 1. veljače 2018. (desno).

 

galerija slika...

 

 

HAgMD @ 2014.