English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Zagreb, 19. travnja 2018.

Kako su djeca doživjela požar?

Učenici petih razreda, njih 35, Osnovne škole August Cesarec u Zagrebu zajedno sa svojim profesoricama likovnoga odgoja i geografije spremno su me dočekali kako bih im održala Malu školu „Požar nije šala“. Upozorile su me da su oni malo življi i temperamentniji učenici, ali o njima mogu reći same pohvale. Vrlo pristojno su odgovarali na postavljena pitanja, a zadivili su me i sa svojim znanjem iz meteorologije. Točno su odgovorili na pitanje: „Što su klima i vrijeme?“ za razliku od odraslih koji često puta brkaju te pojmove. U animiranom filmu „Požar nije šala“ im se najviše svidjelo kako djeca zajedničkim snagama pošumljavaju nakon požara. No, ostali su iznenađeni s porastom globalne temperature na Zemlji iz godine u godinu što povećava opasnost od šumskih požara. Koliko ih se dojmilo predavanje o šumskim požarima, najbolje su izrazili svojim likovnim radovima u kolažu, a odabrani su u galeriji slika.

Već sljedeći sat čekala je druga grupa učenika iz prvih i drugih razreda, njih 52. Svi su se skupili na podu i s nestrpljenjem čekali početak. Prije prikazivanja filma ispričali su svoje dojmove o požarima, vatrogascima, kanaderima i malo su ostali razočarani sa samo šest kanadera u Hrvatskoj. Mislili su da ih ima 300. Nažalost prošlog ljeta većina od njih je vidjela požare koji su harali Dalmacijom i to je samo potvrdilo naša nastojanja o održavanju Male školu u svim dijelovima Hrvatske. Mnoga djeca ljetuju na moru i nužno ih je upozoriti na opasnosti od požara raslinja. Iako su maleni, već znaju da Sunčeve zrake uprte u staklo mogu izazvati požar, kao i udar groma, ali iznenadilo ih je da je ljudski nemar najveći uzročnik požara. I njima se u filmu najviše svidjelo pošumljavanje. Shvatili su da prirodi treba pomoći u obnovi nakon velikih prirodnih katastrofa.

Za nagradu u objim grupama je organizirana mala tombola u kojima su dobili podložak za kompjuterskog miša i dječji strip „Požar nije šala“. Dobitnici su se iskreno veselili nagradi, a neki su bili tužni jer njihov broj nije bio izvučen. No, za školsku knjižnicu i svaki razred darovani su primjerci dječjeg stripa, a uručena je zahvalnica školi za uspješnu organizaciju.

 dr. sc. Višnja Vučetić

 

 

 

Učenici petih razreda (lijevo) i prvih i drugog razreda (desno) u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Zagrebu 19. travnja 2018.

 

galerija slika...

 

 

 

HAgMD @ 2014.