English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Zagreb, 10. travanja 2018.

Jesu li djeca odgovornija od nas?

Potaknuti velikim interesom učiteljice za boljim upoznavanjem djece s meteorološkom strukom, odlučili smo se održati Malu školu u Osnovnoj školi Izidor Kršnjavi u Zagrebu. Prije samog prikazivanja filma "Požar nije šala" učenicima triju drugih razreda održano je kratko upoznavanje s meteorolozima i meteorologijom općenito.

Iako su mnogi od njih prepoznali Teu Blažević i znali da se ona bavi prognozom vremena, malo njih je znalo što još rade meteorolozi. Kroz priču upoznali su mnoštvo pojava koje proučavaju meteorolozi, od pijavica, tornada, suše pa sve do požara. Mnogi od njih tvrdili su da su pijavicu i sami vidjeli, a svima im je u sjećanju ostao i prošlogodišnji požar u okolici Splita.

Nakon kratkog uvoda pustili smo im film, a djeca su s pozornošću pratila i s oduševljenjem prihvatila našeg glavnog lika, puha Matka. Zajedno s njime uvidjeli su opasnosti koje nosi požar i vidjeli koliko je vremena potrebno da izraste nova šuma. Nakon filma u kratkom razgovoru s djecom vidjeli smo da su oni i prije našeg upoznavanja bili svjesni posljedica požara. Nažalost, zbog katastrofalnog požara u Splitu prošle godine, djeca su puno toga naučila o požarima i vidjela kako je teško ugasiti požar na nepristupačnom terenu. Neki od njih nalazili su se baš u blizini Splita kada je požar buknuo. Također kroz razgovor shvatili smo koliko su djeca odgovorna, te kako primjećuju da odrasli znaju bacati opuške na plaži, ili ostaviti vatru nakon roštilja i otići. Zaista, nekada su djeca odgovornija od nas i mi od njih možemo nešto naučiti. Naš susret završili smo tombolom gdje su učenici dobili strip i podlogu za miš s motivima filma, učiteljice su dobile zahvalnice, a mi pljesak kao nagradu za zanimljivo i poučno predavanje.

 

Branimir Omazić, mag. phys.-geophys.

Tea Blažević, dipl. ing. fiz.

 

 

   

Učenici II. razreda Osnovne škole Izidor Kršnjavi u Zagrebu, 10. travnja 2018.

galerija slika...

HAgMD @ 2014.