English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 5. i 6. studenog 2018.

I mala djeca znaju da požar nije šala!

U sklopu projekta „Agrometeorološki mozaik za mlade“ u Dubrovniku su 5. i 6. studenog 2018. održane četiri radionice na kojima je prikazan kratkometražni animirani film „Požar nije šala“. Na dvije radionice u dječjem vrtiću Palčica sudjelovalo je oko 65 djece iz nekoliko skupina u dobi od 4 do 7 godina dok ih je u dječjem vrtiću Ciciban bilo ukupno oko 115.

Radionice su održane u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a održale su ih Vesna Đuričić i Ivana Konjevod. Djeci je prikazivanjem animiranog filma i razgovore nakon toga ukazano na opasnosti od šumskih požara, posljedice koje oni ostavljaju i načine postupanja tijekom i nakon požara.

Interesantno je koliko i najmanja djeca iz obalnog područja znaju o uzrocima požara i načinu postupanja kad se on dogodi. Mnogi su nam imali potrebu reći da su njihovi roditelji ili rođaci članovi vatrogasnih društava, a neka djeca su nažalost već i sama bila svjedoci požara raslinja. Svi su već znali ili su nakon radionice zapamtili broj vatrogasne službe. Kroz edukativnu igru djeci su dodijeljene edukativne slikovnice, bojanke i puzzle s motivima požara raslinja u kojima nestaju prirodna staništa i živi svijet u njima. Tako su svi otišli kućama s nekim poklonom i dobro zapamćenim motom crtića: Vatru ne pali jer požar se ne šali.

 

 

Vesna Đuričić, dipl. ing. fiz.

  

Predškolci u Dječjim vrtićima Palčica i Ciciban u Dubrovniku 5. i 6. studenog 2018.

galerija slika...

 

 

 

HAgMD @ 2014.