English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Karlovac, 12. ožujka 2019.

Šesta agrometeorološka radionica Agrometeorologija u službi korisnika „Klimatske promjene i poljoprivreda“

Utjecaj ekstremnih vremenskih neprilika na ljudski život posljednjih godina može se gotovo svakodnevno iščitati iz novinskih stupaca. Česta izmjena hladnih i toplih prodora zraka, sušnih i kišnih razdoblja ostavlja duboke posljedice na održivu poljoprivrednu praksu, koja se posljedično očituje na kvaliteti hrane koju svakodnevno koristimo za život. Međusobna povezanost znanosti s gospodarskim granama više se ne može izbjeći u prilagodbi na klimatske promjene.

Upravo je iz razloga informiranja svojih građana Grad Karlovac u suradnji s Hrvatskim agrometeorološkim društvom i Državnim hidrometeorološkim zavodom organizirao Šestu agrometeorološku radionicu „Klimatske promjene i poljoprivreda“ u Velikoj Vijećnici grada Karlovca 12. ožujka 2019. Radionicu je uvodnom riječi započeo zamjenik gradonačelnika g. Ivan Mrzljak, a prigodnom riječi skup je pozdravila i predsjednica Hrvatskog agrometeorološkog društva i voditeljica Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, dr.sc. Višnja Vučetić. Prilikom otvaranja radionice prikazan je i animirani film „Požar nije šala“.

Na radionici je prisustvovalo 96 sudionika s područja Grada Karlovca (poljoprivrednika, agronoma, šumara, vatrogasaca, srednjoškolaca i profesora). U dvije sekcije bilo je šest predavanja nakon kojih je održana rasprava iz koje je proizašlo nekoliko zaključaka.

  • potrebno je javnost sustavno upozoravati na štetnost paljenja strništa i biljnih ostataka zbog velike opasnosti od otvorenih požara raslinja, ali i na poštivanje zakonskih odredbi održavanja zapuštenih područja kako bi se smanjila opasnost od širenja požara

  • potrebno je javnost sustavno upozoravati na poštivanje zakonskih odredbi uklanjanja korova, posebno ambrozije, koja je najrasprostranjeniji korov i najveći uzročnik alergija na trave

  • poticati podizanje svijesti o klimatskim promjenama i što kao pojedinci možemo učiniti u smanjenju negativnih učinaka

Petra sviličić, mag. phys.-geophys.


 

Sudionici 6. agrometeorološke radionice u Karlovcu 12. ožujka 2019.

 

Predavači i članovi Organizatorskog odbora 6. Agrometeorološke radionice u Karlovcu 12. ožujka 2019.

galerija slika...

 

HAgMD @ 2014.