English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Labin, 17. listopada2019. i Rovinj 18. listopada2019.

Požar nije šala u Istri

U dva dana održali smo osam Malih škola „Požar nije šala“ u Labinu i Rovinju i obuhvatili oko 100 vrtićke djece u Dječjem vrtiću Neven – PO Valbruna u Rovinju i oko 170 učenika nižih razreda iz OŠ Ive Lole Ribara u Labinu te OŠ Vladimira Nazora i OŠ Jurja Dobrile u Rovinju.

Naši domaćini u vrtiću i školama su nas gostoljubivo dočekali i sve pripremili za projekciju animiranog filma „Požar nije šala“. Djeca i učenici su nestrpljivo čekali početak, ali prije smo ih ukratko upoznali s meteorologijom. Bilo je i zanimljivih odgovora na pitanje: „Koje predmete trebate dobro učiti da postanete meteorolog?“. Kao iz topa je jedna djevojčica ispalila vjeronauk. Da, možda puno puta treba i Boga pozvati u pomoć za što točniju prognozu vremena. No, čak dvoje učenika je odgovorilo točno – fizika. To nas je iznenadilo da već trećašići znaju za fiziku i kao nagradu za točan odgovor dobili su dječji strip „Požar nije šala“. Objašnjeno im je da je meteorologija fizika atmosfere.

Nakon projekcije crtića, koju su svi pažljivo pratili, vodili smo razgovor o vremenskim uvjetima koji pogoduju šumskim požarima. U vrtiću je četverogodišnjak istupio ispred svojih malih prijatelja i jasno i glasno im objasnio da vatru treba paliti u kaminu kako se ne bi proširila na šumu. Svi smo mu zapljeskali. I ovaj puta su djeca pokazala da su svjesna koliko je požar opasan, ali se uvijek iznenade na dugi oporavak šume i na mnogo godina do povratak životinja u nju. Ova istarska turneja ostala nam je u lijepom sjećanju i zahvaljujemo se svima koji su pomogli u njezinom organiziranju.

dr. sc. Višnja Vučetić

  

  

 

Djeca iz Dječjeg vrtića Neven – PO Valbruna u Rovinju (lijevo gore), učenici iz OŠ Ive Lole Ribara u Labinu (gore desno) te iz OŠ Vladimira Nazora (lijevo dolje) i OŠ Jurja Dobrile (desno dolje) u Rovinju 17. i 18 listopada 2019.

galerija slika...

 

 

HAgMD @ 2014.