English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Metković, 3. studenoga 2022.

Znanstveni skup „Delta Neretve – klimatske promjene, trenutna postignuća i budući izazovi“

Znanstveni skup održan je u okviru prekograničnog programa Interreg Italija – Hrvatska: Prodor slane vode i klimatske promjene: praćenje, protumjere i informirano upravljanje (engl. Saltwater intrusion and climate change: monitoring, countermeasures and informed governance, SeCure). Organizator Znanstvenog skupa bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Pozdravne govore održali su ravnateljica Javne ustanove Marijana Miljas Đuračić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Nakon izlaganja o trima završenim Interreg projektima iz kojih je proizašao projekt SeCure održano je pet pozivnih predavanja znanstvenika. Oni su izložili svoja istraživanja o klimatskim promjenama na razini Hrvatske i delte Neretve. Cilj tih predavanja bio je povezati klimatske promjene i okoliš te pokazati njihov utjecaj na poljoprivredu, požare raslinja, hidroenergetski sustav i bioraznolikost kao i predložiti smjernice za prilagodbu i ublažavanje njihovih posljedica. U ime Hrvatskoga agrometeorološkog društva predavanje je održala dr. sc. Višnja Vučetić. Poslije su sudionici posjetili mjerne postaje na ušću Neretve i u Jasenskoj na kojima se mjeri salinitet i ostali elementi podzemnih voda. Prodiranje morske vode u deltu sve više ugrožava rijeku Neretvu.

 

dr. sc. Višnja Vučetić

 

 

  

Znanstveni skup „Delta Neretve – klimatske promjene, trenutna postignuća i budući izazovi“ u Metkoviću 3. studenog 2022.

 

galerija slika...

 

 

HAgMD @ 2014.