English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Split, 12. travnja 2022.

Agrometeorološki seminar na Sveučilištu u Splitu

Na poziv izv. prof. dr. sc. Jadranke Šepić predavanje studentima i profesorima pod naslovom „Klimatske promjene, poljoprivreda i šumski požari na Jadranu“ održala je dr. sc. Višnja Vučetić u okviru Seminara fizike okoliša Odjela za Fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu 12. travnja 2022. Putem on line pridružili su se studenti i profesori sa Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu.

Na Seminaru je istaknula da su povećanje sušnog stresa i skraćivanje razdoblja dozrijevanja plodova danas glavni ograničavajući čimbenici poljodjelske proizvodnje. Stoga sve dulja sušna razdoblja i veća ugroženost od toplinskog stresa upozoravaju poljoprivrednike na nužno navodnjavanje u nasadima kako bi se ublažile posljedice ekstremnih vremenskih prilika. Posljednjih 30 godina takvi vremenski uvjeti povećavaju i opasnost od požara raslinja ljeti koja se širi od Dalmacije prema sjevernom Jadranu i u unutrašnjost Hrvatske. Lika i istočna Slavonija sve više su ugrožene od požara raslinja što pokazuju i klimatske projekcije u budućnost.

dr. sc. Višnja Vučetić

 

  

 

Seminar „Klimatske promjene, poljoprivreda i šumski požari na Jadranu“ dr. sc. Višnje Vučetić na Sveučilištu u Splitu 12. travnja 2022.

 

 

HAgMD @ 2014.