English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Hvar, 19. listopada 2022.

Splitski studenti u Hvaru

Nakon nekoliko pokušaja dogovora s izv. prof. dr. sc. Jadrankom Šepić studenti sa smjera Fizika okoliša na Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu posjetili su Glavnu meteorološku postaju Hvar Državnoga hidrometeorološkog zavoda (GMP Hvar, DHMZ) i Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19. listopada 2022. Na GMP Hvar dobrodošlicu su im zaželjeli voditelj postaje Marijo Bratanić i motritelj Luka Vučetić koji su ih detaljno upoznali s radom postaje. Meteorološka postaja je smještena u ostatku zvonika bivšeg samostana Veneranda iz 16. st., a osnovao ju je Grgur Bučić 1. ožujka 1858. Svjetska meterološka organizacija (WMO) je GMP Hvar uključila na listu svjetskih stoljetnih postaja.

Na povijesne zanimljivosti iz bogate hvarske meteorologije osvrnuo im se Marko Vučetić, a Višnja Vučetić prikazala im je glavne klimatske karakteristike i opažene klimatske promjene Hvara. Na kraju smo im uručili Agroklimatski atlas Hrvatske u razdoblju 1991.–2020. povodom 70 godina osnutka agrometeorološke službe u DHMZ-u, a studentima podijeli strip „Požar nije šala“ Hrvatskoga agrometeorološkog društva. U znak zahvalnosti oni su darovali promotivni materijal i slikovnicu „Morska priča iz Rusulica vrtića“ izdavača Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Zadovoljni su se uputili na Opservatorij Hvar koji posebno istražuje fiziku Sunca od 1972. godine. Smješten je na brežuljku iznad grada Hvara u utvrdi Napoljun koju je izgradila francuska vojska početkom 19. st.

 

dr. sc. Višnja Vučetić

 

                                  

 

Posjet studenata sa smjera Fizika okoliša Odjela za Fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Glavnoj meteorološkoj postaji Hvar 19. listopada 2022.

 

galerija slika...

 

 

HAgMD @ 2014.