English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 20. studenog 2015.
Agrometeorološki seminar „Zaštitimo šume od požara“

Sve više smo svjedoci katastrofalnih požara na otvorenom koji uništavaju naše šume, poljoprivredne površine, maslinike i vinograde, ugrožavaju bioraznolikost i unakazuju krajobraz, a i često puta ugrožavaju naselja i ljudske živote. Sve to može negativno utjecati na razvoj našeg gospodarstva, a posebice turizma. Sustav provođenja preventivnih mjera zaštite šuma od požara je interdisciplinaran i zahtijeva visoku stručnost i primjenu svih dosadašnjih spoznaja. Međutim, ta znanja ne smiju ostati samo u uskim stručno-znanstvenim krugovima već je nužno da dopru do javnosti, a posebice mladih koji su skloniji prihvaćati nove ideje i primjenjivati ih.

Stoga je Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) u okviru programa Agrometeorologija u službi korisnika organiziralo Agrometeorološki seminar „Zaštitimo šume od požara“ u Dubrovniku 20. prosinca 2015. Domaćin je ponovo bilo Sveučilište u Dubrovniku. Seminar je održan u prekrasnom ambijentu sveučilišne dvorane. Organizaciji seminara, osim Sveučilišta u Dubrovniku, još su pomogli Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, te osam dubrovačkih srednjih škola: Medicinska škola, Turistička i ugostiteljska škola, Obrtnička i tehnička škola, Gimnazija, Dubrovačka privatna gimnazija, Biskupska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Ekonomska i trgovačka škola i Pomorsko-tehnička škola.

Pozdravnu riječ održala je predsjednica HAgMD dr. sc. Višnja Vučetić i zahvalila se svim suorganizatorima. Posebno je istaknula da uz sve naše želje i napore ovaj skup ne bismo mogli održati bez novčane potpore Grada Dubrovnika. Novčana sredstva su odobrena u okviru natječaja „Zaštita okoliša i prirode“. Zahvalni smo Gradu Dubrovniku, koji je već treći put prepoznao naše nesebično zalaganje da približimo raznim korisnicima problematiku vezanu uz zaštitu šuma od požara.

Agrometeorološki seminar bio je namijenjen srednjoškolskim učenicima, studentima, profesorima i djelatnicima Sveučilišta u Dubrovniku. Okupili smo oko 150 učenika, a ukupno je bilo 195 sudionika. U okviru agrometeorološkog seminara održana su četiri predavanja s temama:

 - najnoviji rezultati istraživanja o globalnim klimatskim promjenama – prof. dr. sc. Branko Grisogono, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i član UO HAgMD,

- kako klimatske promjene utječu na potencijalnu opasnost od šumskih požara kod nas i koje vremenske situacije i ekstremni meteorološki događaji su posebno povoljni za nastanak i širenje požara na otvorenom – dr. sc. Višnja Vučetić, Državni hidrometeorološki zavod i predsjednica HAgMD,

- iskustva s gašenja velikih požara na Pelješcu i Korčuli ovog ljeta – Ivo Franušić, predsjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije,

- te gospodarenje sredozemne šume i njezina obnova nakon požara sa ciljem ublažavanja posljedica požara, te zaštite prirode, mikroklime i bioraznolikosti – prof. dr. sc. Damir Barčić, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i član NO HAgMD.

Na kraju seminara najviše se je vodila živa rasprava oko klimatskih promjena i koliko čovjek svojom djelatnošću utječe na promjenu klime.

 

                                                                                            dr. sc. Višnja Vučetić

 

 Sudionici Agrometeorološkog seminara “Zaštitimo šume od požara” u Dubrovniku
20. studenog 2015.

 

Predavači tijekom rasprave na Agrometeorološkom seminaru “Zaštitimo šume od požara”
u Dubrovniku 20. studenog 2015.

 galerija slika...

HAgMD @ 2014.