English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 21. i 22. siječnja 2016.
Agrometeorološki seminar „Šume, naše prirodno blago, čuvajmo od požara“

Dubrovačko-neretvanska županija tijekom proteklih godina prepoznala je kvalitetu rada Hrvatskog agrometeorološkog društva. Financijski su poduprli cjelodnevne agrometeorološke radionice u Dubrovniku i Opuzenu za poljoprivrednike, agronome, vatrogasce, šumare, zaštitare prirode i okoliša, novinare i donositelje političkih odluka tijekom 2014. i 2015.

No, toj suradnji nije kraj već se je još više produbila. Dubrovačko-neretvanska županija je financijski potpomognula održavanje agrometeorloških seminara vezano uz temu šumskih požara za učenike viših razrede osnovnih škola u okviru programa Agrometeorologija u službi korisnika.

U četvrtak 21. i petak 22. siječnja 2016. u dvjema dubrovačkim osnovnim školama održan je seminar pod nazivom „Šume, naše prirodno blago, čuvajmo od požara“. Članice našeg društva Ivana Tomašević, dipl. ing. i Barbara Mandušić, mag. phys.-geophys. održale su seminar koji se sastojao od predavanja sa sljedećim temama:

  • Vrijeme i klima
  • Klima li se naša klima?
  • Klima, vrijeme i požari raslinja
  • Uzroci i posljedice požara raslinja

U Osnovnoj školi Lapad na seminaru je sudjelovalo 30 učenika sedmih razreda, a u Osnovnoj školi Mokošica seminar je poslušalo oko 130 učenika viših razreda i desetak nastavnika. Učenici su sa zanimanjem slušali o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na požare raslinja. Ono što posebno veseli je činjenica da su učenici bili vrlo aktivni u raspravi i postavljanju pitanja što pokazuje dobru osviještenost o samom problemu. Mali Dubrovčani najaktivniji su bili u predlaganju mjera zaštite od požara, pri tom polazeći od sebe samih. Na taj način su spoznali vlastitu ulogu u aktualnom problemu.

Sam seminar popratili su i lokalni mediji na mrežnim stranicama, a profesori i ravnatelji škola sudionica su iskazali veliko zadovoljstvo uz poziv na daljnju suradnju i što više ovakvih edukacija za njihove učenike.  

Barbara Mandušić, mag. phys.-geophys.

 

Sudionici Agrometeorološkog seminara „Šume, naše prirodno blago, čuvajmo od požara” u
Dubrovniku u Osnovnoj školi Lapad 21. siječnja 2016. (lijevo) i Osnovnoj školi Mokošica 21. siječnja 2016. (desno)

 galerija slika (Lapad)...

galerija slika (Mokošica)...

HAgMD @ 2014.