English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 22. siječnja 2016.
Agrometeorološki seminar „Zaštitimo šume od požara“

Plodna suradnja Grada Dubrovnika i Hrvatskog agrometeorološkog društva nastavljena je i u 2016. godini. Grad Dubrovnik je novčano pomogao u provođenju projekta Agrometeorologija u službi korisnika: „Zaštitimo šume od požara“ za mlade. Nakon vrlo uspješnog jesenskog agrometeorološkog seminara za učenike dubrovačkih srednjih škola i studente Sveučilišta u Dubrovniku, organizirali smo seminar za učenike viših razreda Osnovne škole Ivan Gundulić u Dubrovniku 22. siječnja 2016. Posjećenost je bila izvrsna. Sudjelovalo je oko sto učenika i posebno smo zahvalni ravnateljici i profesorima koji su nas podržali. O seminaru se može pročitati i na mrežnim stranicama škole domaćina.

Ivana Tomašević, dipl. ing. i Barbara Mandušić, mag. phys.-geophys. održale su predavanja sa sljedećim temama:

  • Vrijeme i klima
  • Klima li se naša klima?
  • Klima, vrijeme i požari raslinja
  • Uzroci i posljedice požara raslinja

Nakon završenih predavanja učenike je najviše zanimala kratkoročna prognoza, ali i kakve se vremenske prilike očekuju ovog ljeta. Objašnjeno im je da postoje sezonske prognoze do čak pola godine unaprijed. No, takve prognoze su još uvijek nepouzdane i one ne mogu predvidjeti ekstremne događaje kao što je dugotrajna suša ili obilne količine oborine, o čemu najviše ovisi kakva će biti požarna sezona. Učenici su za preventivne mjere zaštite šuma od požara najviše isticali da se ne smije spaljivati korov, bacati opuške, ložiti vatru na otvorenom, bacati staklo i petarde ili ispaljivati rakete i vatromet. Zanimalo ih je koliko ljudi i koje životinje najčešće stradaju u šumskim požarima.

Ovakav seminar je pokazao koliko je važno mlade upoznati sa zaštitom šuma od požara, ali i njihovu zainteresiranost za teme koje nisu obuhvaćene redovitim obrazovnim programom.

dr. sc. Višnja Vučetić

 

 

Sudionici Agrometeorološkog seminara “Zaštitimo šume od požara”
u Osnovnoj školi Ivan Gundulić u Dubrovniku 22. siječnja 2016.

galerija slika...

HAgMD @ 2014.