English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Popovača, 21. svibnja 2014.
Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik” u OŠ Popovača

U okviru projekta Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik“ 21. svibnja 2014. članice Hrvatskoga agrometeorološkoga društva, Ivana Tomašević, dipl. ing. fiz. i Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. su održale predavanja za oko 40-tak učenika OŠ Popovača. Cilj projekta je popularizacija i promicanje agrometeorologije među djecom predškolskog i školskog uzrasta, sa svrhom širenja spoznaje o pojmu i važnosti agrometeorologije te primjene znanja na svoje okruženje, navike i buduće usmjerenje, kao i poticanje na aktivno sudjelovanje u zaštiti prirode te skladnom suživotu.

U prvom predavanju učenici su upoznati s pojmom što je meteorologija te s mogućnostima nastavka školovanja za meteorološkog tehničara u srednjoj školi ili diplomiranog meteorologa na fakultetu. U nastavku su slijedila predavanja Petre Sviličić Agrometeorologija: jučer, danas, sutra i Temperatura tla u kojima je bilo riječi o važnosti agrometeorologije i agrometeoroloških prognoza za uspješno bavljenje poljoprivredom, te kakvo je stanje temperature tla u posljednjih tridesetak godina. Ivana Tomašević je u svojim predavanjima Oblaci i Klima li se klima? slikovito dočarala nebeske putnike kroz pet opisnih riječi te opisala njihov postanak. Također, učenike je upoznala s posljedicama globalnog zatopljenja kroz ekstremno tople i sušne godine koje su zabilježene u našim krajevima u posljednjih 150 godina od kada postoje mjerenja.

Učenici su vrlo aktivno i zainteresirano sudjelovali u raspravi, kojoj je nazočio i dr. sc. Roman Rosavec sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, član HAgMD-a i ujedno bivši polaznik te škole.

Petra Sviličić, mag.phys.-geophys.

 

Sudionici predavanja „Agrometeorološki mozaik” u Osnovnoj školi Popovača
21. svibnja 2014.

galerija slika...

HAgMD @ 2014.