English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Samobor, 19. ožujka 2015.
Agrometeorologija za mlade: „Agrometeorološki mozaik“ u Gradskoj knjižnici Samobor

U Gradskoj knjižnici u Samoboru 19. ožujka 2015., na Odjelu za djecu i mlade obilježio se Svjetski meteorološki dan. Tom prigodom su u ime Državnog hidrometeorološkog zavoda gostovale meteorologinje Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. i Ivana Tomašević, dipl. ing. fiz. iz Službe za agrometeorologiju, ujedno i članice HAgMD-a. Interaktivna predavanja pod zajedničkim nazivom „Agrometeorološki mozaik“ održale su za šezdesetak učenika šestih i osmih razreda osnovne škole iz Samobora.

„Agrometeorološki mozaik“ je ovom prilikom obuhvatio četiri predavanja prilagođenih djeci: Agrometeorologija jučer, danas, sutra, Temperatura tla, Oblaci i Klima li se klima?. U prvom predavanju Petre Sviličić, mag. phys.-geophys. učenici su se upoznali s važnosti agrometeorologije, njenim pojmom, mogućnostima, svakodnevnim potrebama i primjenama. Zatim im je objašnjen pojam temperature tla te im je prikazano geotermometarsko polje i standardne dubine u tlu na kojima se ona mjeri. Također im je prikazana i primjena podataka temperature tla i osnovni zaključci iz proučavanja niza takvih podataka.

U predavanju Ivane Tomašević, dipl. ing. fiz. učenici su naučili pet osnovnih latinskih riječi kojima je moguće sastaviti nazive deset rodova oblaka. Na taj način iz naziva pojedinih oblaka bili su u mogućnosti opisati njihovu visinu, oblik i sastav. U posljednjem predavanju pod nazivom Klima li se klima? učenici su upoznati činjenicom da se kontinuirana mjerenja obavljaju na postaji Zagreb Grič od 1. prosinca 1861. godine. Na temelju prikaza kišnih, sušnih, hladnih i toplih godina od 1862. pa sve do danas, samostalno su došli do zaključka o pojavi sve toplijih i sušnijih godina posljednjim desetljećima.

Učenici su aktivno i zainteresirano sudjelovali u predavanjima te su, zajedno s organizatorima, izrazili želju za ponovnim održavanjem „Agrometeorološkog mozaika“.

Ivana Tomašević, dipl. ing. fiz.

Petra Sviličić, mag.phys.-geophys.


Predavačice povodom Svjetskom meteorološkog dana
u Gradskoj knjižnici Samobor 19. ožujka 2015.

HAgMD @ 2014.