English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Dubrovnik, 30. rujna i 28. listopada 2016.
Mala škola o šumskim požarima

Nakon uspješno održane premijere animiranog filma „Požar nije šala“ članovi HAgMD-a su održali deset predavanja u pet osnovnih škola i dvije područne škole na dubrovačkom području 30. rujna 2016 u okviru Male škole o šumskim požarima. Obuhvaćeno je oko 850 učenika od prvog do četvrtog razreda.

 Učenici su napeto gledali animirani film „Požar nije šala“ i poslije su sudjelovali u živoj raspravi. Iznenadili su predavače iz HAgMD-a koliko su dobro upoznati na koji broj treba zvati vatrogasne, kako se gasi požar, što je kanader. No, što je najčešći uzrok požara raslinja, kakve su vremenske prilike povoljne za nastanak i širenje požara, koje životinje najčešće stradaju u požaru i koje su katastrofalne posljedice šumskih požara su vidjeli u filmu. Nakon projekcije filma sve im je to detaljno objašnjeno. Spontani aplauz i traženje djece za još jednim prikazivanjem filma su pokazali da im se film sviđa i da je razumljiv za njihovu dob. Svaki učenik je dobio raspored sati s glavnim likom puha i šumom kako gori, a na svakom predavanju u nagradnoj igri su im dodijeljena tri prigodna kompleta obrazovnog materijala.

No, da je film aktualan za sve uzraste pokazala je i projekcija filma dvadeset petorici maturanata Medicinske škole u Dubrovniku, budućim ekološkim tehničarima. I s njima je vođen razgovor. Na konkretnim meteorološkim podacima prilikom velikog pelješkog požara 2015. pokazano im je kakvi vremenski uvjeti pogoduju brzom širenju požara i koje su njegove posljedice. Na kraju smo se i zabavili igrajući nagradnu igru u kojoj su dobili šest podloga za računalnog miša s kadrom iz filma.

dr. sc. Višnjica Vučetić

Učenici Osnovne škole Antuna Masle u Orašcu i Područne škole Zaton pažljivo
slušaju predavanje o šumskim požarima 30. rujna 2016.

 galerija slika...

HAgMD @ 2014.