English

baner11.jpg baner12.jpg baner13.jpg baner14.jpg baner15.jpg baner16.jpg baner17.jpg baner18.jpg

Krapina, 19. lipnja 2019.

Projekt DriDanube: Posjet izvjestitelju iz Krapinsko-zagorske županije

Ivana Marinović i Lidija Srnec posjetile su Željka Grileca , DHMZ-ovog motritelja na glavnoj meteorološkoj postaji Krapina 19. lipnja 2019., kako bi mu uručile nagradu i zahvalu za redovito izvještavanje u sklopu Nacionalne mreže izvjestitelja u projektu DriDanube. Grilec je svaki tjedan ispunjavao dva online upitnika, jedan za ratarstvo i jedan za voćarstvo, i tako postao jedan od pet izvjestitelja s najvećim brojem ispunjenih upitnika.

Za vrijeme boravka na GMP Krapina imali smo par puta priliku promatrati našeg motritelja u izvršavanju njegove glavne dužnosti – očitavanje vrijednosti s mjernih instrumenata, motrenje trenutnog stanja vremena i slanje izvještaja sinop. Obje smo bile ugodno iznenađene njegovim odgovornim, savjesnim i preciznim izvršavanjem dužnosti. On je, naime, bio učenik prve generacije koja je završila Šumarsku i drvodjeljsku školu Karlovac, smjer meteorološki tehničar. Svoje obrazovanje je nastavio na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima gdje je stekao titulu inženjera agronomije i tako objedinio svoju ljubav prema vremenu, prirodi i poljoprivredi. U našem kratkom druženju i razgovoru mogle smo posvjedočiti njegovom entuzijazmu i radosti s kojima priča o svojim svakodnevnim obavezama i planovima. Naše oduševljenje je bilo još veće kad nam je s ponosom ponudio svoje prefine, prve ovogodišnje američke borovnice koje uzgaja.

U pauzama između motrenja, pokazao nam je instrumente u meteorološkom krugu i objasnio na koje ih načine koristi. Pričao nam je o zaduženjima koja imaju motritelji i o njihovim smjenama. Obzirom da je on najmlađi motritelj na postaji, koji se uz to bavi i poljoprivredom, po dolasku upita na postaju s DHMZ-a, dogovoreno je da on bude izvjestitelj za to područje. To mu nije teško palo, dapače, kaže da mu je bilo zanimljivo ispunjavati upitnike jer oni uključuju oba njegova posla - i motrenje i poljoprivredu, te je voljan i dalje nastaviti s izvještavanjem. Budući da dosad nije koristio karte učinaka suše koje se tjedno objavljuju na mrežnim stranicama DHMZ-a, a izrađuju se na temelju ispunjenih upitnika svih izvjestitelja, kao ni Drought Watch platformu, uputile smo ga na te alate i kratko mu demonstrirale kako ih koristiti. Prokomentirale smo s njim i 9-dnevne prognoze koje svakodnevno prima za svoju lokaciju. Od temperature, oborine, relativne vlažnosti i brzine vjetra najviše ga zanima oborina jer ona najviše utječe na njegove poslove u polju. Štoviše, smatra da bi svakom poljoprivredniku izuzetno bile korisne sezonske prognoze oborine, koje bi im uvelike pomogle u planiranju i pripremi za navodnjavanje. S obzirom da je motritelj i da svakodnevno vodi evidenciju o oborini, to mu je također jedan dobar pokazatelj kolike su im zalihe u bunarima, koliko je zemlja vlažna i da li je potrebno navodnjavanje u tom trenutku ili ne.

 Na pitanje kako privući ljude da postanu izvjestitelji odgovora da bi odaziv vjerojatno bio puno veći da posao nije isključivo volonterski već da se honorira, ljudi bi se možda više trudili, no s druge strane smatra da to može biti i dvosjekli mač jer bi novcem možda dobili na kvantiteti, a izgubili na kvaliteti izvještavanja. Vjeruje da je zapravo najbolja motivacija dobra volja jer izvještavanje ne uzima puno vremena te da bi vlasnicima OPG-ova to trebalo biti najkorisnije i najjednostavnije jer im je usput. Smatra da cijeli sustav izvještavanja ima dobar potencijal, ali i mjesta za daljnji razvoj. Kao mogući razlog trenutno manjeg odaziva navodi prošlu 2018. koja je bila jako dobra i rodna nakon dvije izrazito loše godine zbog suše i mraza. Po njegovo procjeni broj izvjestitelja će sigurno rasti narednih godine, posebice u vrijeme suša, kao što je to bio slučaj u Češkoj.

Doznale smo da trenutno na ovoj postaji s njim rade još dva motritelja koji uskoro idu u mirovinu. Nadamo se da će na mjesto obojice doći nove mlade snage kako bi postaja i dalje nastavila s kvalitetnim radom i motrenjem jer svaki podatak je itekako vrijedan, a onaj neizmjeren i neopažen je zauvijek izgubljen. To najbolje vidimo u različitim klimatološkim analizama kada nam rupe u podacima stvaraju probleme i onemogućuju smislenu analizu.

Iako je posao izvjestitelja bio volonterski, DriDanube tim DHMZ-a je sve izvjestitelje simbolično nagradio u znak zahvalnosti za njihov uložen trud i vrijeme. Zahvaljujući njihovom entuzijazmu i dobroj volji, vjerujemo da će nacionalna mreža izvjestitelja nastaviti s radom i razvojem svojih potencijala doprinoseći tako organiziranijem, kvalitetnijem i uspješnijem radu, djelovanju te proizvodnji.

 

Ivana Marinović, mag. phys.-geophys.

               

Krapina,19. lipnja 2019.

 

HAgMD @ 2014.